Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Persson om Svenssons återkomst: "Han är en av världens bästa och jag har som mål att bli det"

Förra säsongen var Erik Persson mer eller mindre given som förstemålvakt i Edsbyn. Då tampades han med Henrik Karlström om platsen. Nästa säsong blir konkurrensen ännu hårdare när Anders Svensson kommer tillbaka. – Det ska bli kul att kampera med honom, säger Erik Persson.

Annons

Sommarbandyskolan är i full gång i Svenska fönster arena i Edsbyn. En av ledarna på plats är Erik Persson som, logiskt nog, tränar de elever som vill inrikta sig på målvaktsspel.

Isen i arenan blev klar i förra veckan och under måndagskvällen var det dags för lagets första isträning efter sommaren. Enligt Persson känns det riktigt bra att vara tillbaka.

– Man har längtat ett tag nu. Man såg när de började göra i ordning isen, då blev man ännu mer sugen. Så det är jättekul att vara tillbaka, säger han.

Läs även: "Det känns nästan overkligt"

TV: Se Erik Persson testa på målvaktsspelet efter sommaren.

Sommarträningen har gått nästan helt smärtfritt för Persson, bortsett från ena knät som började göra ont för några veckor sedan.

– Jag fick ont i minisken, tror jag. Men det var bara att köra på. "Cykla" sa Bengt (Ryhed, Edsbyns fysioterapeut), så det var bara att lyssna på honom och då blev det bra, säger Persson, som inte sinkades nämnvärt av skadan.

Erik Perssons kontrakt gick ut efter förra säsongen och sportchef Stefan Karlsson sa tidigt att klubben var "väldigt angelägna" om att behålla honom i Edsbyn. Så blev det också och i slutet av mars kunde samme Karlsson avslöja att Persson skrivit på för 2+1 år.

Under sommarbandyskolan är Erik Persson målvaktstränare.

I april stod det klart att Henrik Karlström också förlänger med sin moderklubb och det såg länge ut att bli Persson och Karlström som skulle fajtas om målvaktspositionen även denna säsong. Sportchef Karlsson beskrev dem då som "ett av Sveriges absolut bästa målvaktspar".

Men förra veckan kom beskedet att målvaktsparet skulle bli en målvaktstrio. Den före detta landslagsspelaren och trotjänaren Anders Svensson gör comeback i laget. Efter tre och ett halvt år i Ryssland är Svensson tillbaka i Sverige och därmed ökar konkurrensen rejält på målvaktssidan i Edsbyn.

Läs mer: Efter alla turer - Svensson klar för comeback i Edsbyn

För Perssons del innebär Svenssons återkomst att han kommer få jobba ännu hårdare kommande säsong för att behålla platsen som förstemålvakt.

– Det ska bli kul att kampera med honom (Svensson). Han är en av de bättre i världen och jag har som mål att bli det. Så det är väl dags att bli det nu, säger Persson, som kommer göra allt för att ta en plats i startelvan.

I höst kommer Erik Persson få jobba stenhårt för att behålla sin plats som Edsbyns förstemålvakt.

– Det är stenhårt. Den bäste ska spela och jag har som mål att vara bäst. Det gäller att träna på, träna extra och göra allt man kan.

Förutom Svensson har Edsbyn även förstärkt laget med de finska tvillingbröderna Toumas och Tommi Määtä, som kom till Edsbyn i söndags. Erik Persson var på plats i Svenska fönster arena när tvillingarna provade på isen för första gången.

– De är riktigt sköna grabbar. Det kommer bli kul att träna med dem. De kommer ju från Finland och har en annan bandy, säger han.

Det är inte bara Edsbyn som har förstärkt laget med spännande spelare inför säsongen. Vänersborg har värvat inte mindre än tre starka ryska namn, där Sergej Lomanov Jr är det starkaste. Sandviken har fått hem Joel Othén från Neftyanik och har även skrivit kontrakt med Jenisejs Alan Dzhusoev.

Vem det blir som vaktar buren för Edsbyns del i höst återstår att se.

– Det ska bli väldigt kul. Det blir ett lyft för bandyn, ett större intresse runt omkring. Lomanov är ju världens bästa spelare. Det kommer bli väldigt häftigt, säger Persson.

Läs mer: Vårens tio bästa värvningar i elitserien

Precis hur häftigt det blir kommer Persson och resten av spelarna i Edsbyn få veta omgående, då man möter just IFK Vänersborg i elitseriepremiären hemma i Svenska fönster arena den 28 oktober.

– Vi får välkomna dem till elitserien direkt, säger Persson.

När det gäller Edsbyns egna chanser har Persson stor tro på sitt lag.

– Jag tror vi har jättebra chanser. Jag tror på oss väldigt mycket. Det kommer bli en rolig säsong, sen får vi se hur det ser ut i slutet på mars.

Mer läsning