Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Pettersson kvar i SAIK – som söker en mittfältare

/

Erik Pettersson blir kvar i SAIK – klubben har rätt att tacka nej till alla ryska bud efter 15 april.
– Jag var sugen på att åka, men det kommer säkert fler chanser, säger den unge SAIK-anfallaren.

Annons

Erik Pettersson har två år kvar på kontraktet med SAIK. Men som i de flesta kontrakt nu för tiden finns det en inskriven ryssklausul, som ger honom rätt att prova på proffslivet österut för en förutbestämd hyressumma – precis som SAIK nu hyr ut Erik Säfström till Neftyanik.

Men då måste det vara klart före 15 april. Efter det har SAIK rätt att tacka nej till alla bud, eller kräva en högre summa. Rent teoretiskt skulle alltså en rysk klubb kunna komma med ett jättebud – av den storleken att SAIK inte kan tacka nej. Med turbulensen i rysk ekonomi just nu är den chansen dock inte särskilt stor.

– Nej, det är väl inte så troligt, men man ska aldrig säga aldrig. Men jag känner ingen panik så, det kommer när det kommer. Jag har förhoppningsvis många år kvar av min karriär, säger Erik Pettersson som fyller 21 år i sommar.

Diskussionerna med en rysk klubb blev aldrig mer än just diskussioner. Då var det betydligt närmare för ett år sedan när Pettersson hade ett konkret bud att ta ställning till, men tackade nej av en rad orsaker.

– Hade jag verkligen, verkligen velat åka då hade det blivit av, men jag kände mig inte riktigt redo vid sidan av isen – bland annat. Sen var det här med reumatismen då också, och jag var inte jättesugen att sätta mig på ett plan till Ryssland innan jag visste hur allvarligt det var

Den reumatiska sjukdomen som stoppade honom från VM i Chabarovsk har tack vare medicinering blivit betydligt bättre, även om han känner av det från och till.

Försäsongsträningen med SAIK har dragit i gång sedan en vecka tillbaka, och nya tränarparet Magnus Brodén och Sergej Infalin turas om att pendla till Sandviken för att vara med. De har än så länge kvar sina ordinarie jobb på räddningstjänsten i Motala respektive bandygymnasiet i Vetlanda.

Det är Sergej Infalin, tidigare bland annat fystränare i Zorkij, som har satt mycket av sin prägel på upplägget.

I truppen är det än så länge Joel Othén in och Patrik Nilsson och Abbe Bodin ut, men man söker ytterligare en seniorspelare, helst mittfältare, innan den kan kallas komplett.

– Men det är inte så lätt, det kryllar inte direkt av lediga spelare i bandy-Sverige, säger Magnus Brodén.

Enligt ryska sajten bandyvesti.ru skulle SAIK vara ute efter Alan Dzhusojev, en av Rysslands och Jenisejs absolut vassaste mittfältare och dessutom en god vän till Christoffer Edlund efter tiden i Krasnojarsk. Men Magnus Brodén dementerar att det skulle vara aktuellt.

– Nej, i så fall borde jag nog ha hört talas om det. Jag tror de tjänar lite för bra där borta för att vilja spela i svenska ligan.

Skulle inte SAIK få napp ställer han sitt hopp till klubbens yngre förmågor; spelare som Rasmus Linder, Hannes Edlund, Rasmus Kettunen och Jesper Jansson.

– Vi är jättenöjda med det vi har, och hoppas naturligtvis att de kan ta ytterligare kliv. Det är dessutom en fördel att de är flera med tanke på att formen kan variera en hel del hos unga spelare under en säsong.

LÄS MER: Så är kontraktsläget i elitserieklubbarna

Mer läsning