Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erixon: "Ett förtroendeuppdrag – ska känna att man vill ta det"

/
  • Stefan Erixon efter sin sista match som aktiv. Mittfältaren satte punkt med att leda Hammarby till seger i bronsmatchen mot Villa Lidköping i Tele2 Arena.

Stefan "X:et" Erixon var Hammarbys ikoniske lagkapten.
Efter hans avsked i våras är ersättaren fortfarande inte utsedd.
Men om han lämnar ett tomrum efter sig?
– Det ska inte jag uttala mig om, säger 38-åringen.

Annons

Som Bandypuls skrev på måndagsförmiddagen har Hammarby fortfarande inte utsett någon ny lagkapten sedan Stefan Erixon avslutade karriären i våras.

Men den forne mittfältaren, numera sportchef i Hammarby, oroar sig inte över att klubben ännu inte hittat hans ersättare.

– Magnus (Brodén, tränaren) har haft en strategi och velat se olika personer i olika roller. Om det är bra eller dåligt, det har jag inte gjort någon utvärdering av, men jag tror att det blir bra i slutändan, säger Stefan Erixon, som burit kaptensbindeln i Hammarby sedan 2005 – förutom en och en halv säsong i Zorkij under 2007 och 2008.

Efter alla år som lagkapten och ikon i Hammarby – upplever du att du har lämnat ett tomrum efter dig?

– På ett sätt kan det väl ses som en trygghet med något invant, men samtidigt är sådana grejer till för att brytas. Det finns så mycket stabilitet i laget och runt Magnus, så tomrum vet jag inte, det ska inte jag uttala mig om.

LÄS ÄVEN: Bandypuls tippar – så går det för Hammarby i elitserien 2015/2016

Vem är en bra kapten i Hammarby i dag enligt dig?

– Det finns flera stycken. Men man kan se det på olika sätt – de som är "up and coming" och kan växa av rollen och de som kan gå på rutin och ledaregenskaper. Det är ett förtroendeuppdrag, man ska känna att man vill ta det.

Men det är inte bara för Hammarby det blir nytt med en annan lagkapten. Stefan Erixon, som vunnit fem VM-guld och två SM-guld, står också inför en helt ny verklighet. Med bara en månad kvar till elitseriestart är han helt bekväm i beslutet från i våras – att lägga av.

LÄS ÄVEN: Bollnäs slog Hammarby: "Visste att det skulle vara segt"

– Det är lite speciellt, men på så vis är det skönt att man inte ångrar sig. Det är lätt att ta ett beslut i mars när man hållit på med bandy sex dagar i veckan i nio månader, sedan går det en sommar och så är man sugen igen. Men jag har inte känt så. Det var rätt läge att kliva av och jag är nöjd med min karriär, säger Stefan Erixon.

– Men jag jobbar ju kvar i bandyn, så kontrasten är väl inte så stor som om man hade bytt yrke. Det är bara bandy hela dagarna nu också och det kanske gör det lättare.

Mer läsning