Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esplund om Villas försvarsgeneral: "Den bäste jag spelat med – någonsin"

Hyllad av Johan Esplund som den bäste försvarsspelare han någonsin spelat med.
Klart att liberon Martin Johansson har stor del i att Villa Lidköping nu har elitseriens tätaste defensiv.
– Det ska vara väldigt, väldigt jobbigt att göra mål på oss. Det kräver vi av varandra, säger han inför fredagens hemmapremiär mot Sandviken.

Annons

Martin Johansson, stupsäker libero i Villa Lidköping.

Villa Lidköping stod för elitseriens största förvandling förra säsongen. Från ett offensivt frejdigt gäng till ett lag som prioriterade försvarsspelet i första hand – på tvärs mot klubbens dna.

Och det gav utdelning. 77 insläppta mål var minst i grundserien och SM-finalplatsen ytterligare ett kvitto på att man slagit in på rätt väg. Sedan har klubben bara fortsatt i samma hjulspår, vilket gav en efterlängtad titel i Svenska cupen och även en ny final i World cup – klubbens första någonsin.

Förgrundsfigurer under hösten? Johan Esplund, och Martin Johansson.

– Han har varit fantastisk, den bästa försvarsspelaren jag spelat med – någonsin, säger Esplund uppskattande om sin libero.

Martin Johansson är tuff och rejäl i sitt spel och inte den som är rädd för att blockera skott med kroppen.

– Nej, det har blivit några blåmärken, vi har ju inte så många skydd heller. Det är ett tecken på att man är i bra form och kommer rätt i situationerna. Det är en konstig men väldigt skön känsla, när man liksom redan vet var passningarna och skotten ska komma.

Det verkar som den där segern i Svenska cupen betydde mer för folk i Lidköping än för er spelare, håller du med om det?

– Jo, men så var det. Det betydde mycket för dom som jobbat länge i och kring klubben. Det såg man i ögonen, de var stolta och sken upp när Villa äntligen vann något. Vi har några materialare som varit med ett tag och de visste nästan inte vad de skulle ta sig till. Det var väldigt roligt att se.

Vad är förklaringen till att ni numera har så bra försvarsspel?

– Vi pratade mycket om det i fjol, att vi ska hata att släppa in bollar och vi hade ett konkret mål på att inte släppa in fler än tre per match över hela säsongen som vi strävade efter. Det följde vi även i matcher som redan var avgjorda. ”Murren” (Magnus Muhrén) hade stor del i det också, som den vinnarmänniska han är. Han fick oss att börja tänka andra banor och att vi verkligen måste offra oss för varandra.

Muhrén ja, kommer han spela nånting i år?

– Absolut inte! Då är det kris, för nu har han det jobbigt på träningarna. Det kommer inte att ske, det kan jag lova. Det finns många som ska vara med före honom, säger Martin Johansson med ett leende.

Hur kan ni utveckla försvarsspelet ytterligare?

– Vi ligger på en bra nivå, det har försäsongen visat och nu gäller det att bibehålla det. Nu handlar det mer om att inte tappa bollen på fel ställen. Det är nästan det viktigaste, då blir defensiven automatiskt dålig.

Varför är det så stort fokus på det defensiva spelet i svenska lag, inte bara hos er?

– För att det inte håller att ge ett målmässigt handikapp i dagens bandy, då blir det för jobbigt och man måste öppna upp sig i slutet på matcherna. Det funkar inte i längden, alla lag är för bra på att försvara sig.

Villa Lidköping och Sandviken smygstartar bandys elitserie på fredagskvällen, inför säkerligen fullsatta läktare i Sparbanken Lidköping Arena, och Martin Johansson är precis lika laddad som alla andra i stan.

– Det är klart man får energi när det är 4 000 på läktarna. Vi vill ge publiken en bra start, men vi vet också att Sandviken kommer vara revanschsugna efter World cup.

Sandviken ja, det kommer ett hemma-VM – det första på fyra år – som spelas just i stålstaden i slutet på januari och Martin Johansson är numera gjuten i den blågula dressen. Han har spelat två VM, men räknar egentligen bara det senaste i Uljanovsk när han var ordinarie, och ser fram emot ett VM på hemmaplan. Och det där med att peta Andreas Westh som libero, det är inte så viktigt egentligen.

– Nej, i landslaget spelar det inte så stor roll, det funkar bra på backen också. Det blir lite annat där, vi kör nästan med tre liberospelare när ryssarna går så rakt som de gör och även Finland kör mycket rakt på med sina långa utkast.

Kan Villa Lidköpings försvarsgeneral fortsätta hålla tätt?

Mer läsning