Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esplunds drömbilder inför SM-finalen: "Jag ser hur publiken kommer ut på isen"

/

Bandypuls träffade stjärnan Johan Esplund efter Villas sista ispass inför SM-finalen mot Västerås SK.
Det blev ett samtal om bilaffärer, en barndomsidol, isen på Tele2 Arena – och läktarkampen.
– Villafansen är de största vi har i bandy-Sverige, säger 33-åringen.

Annons

TV: Missa inte Bandypuls livestudio från Tele2 Arena

Johan Esplund kom "hem" till Villa Lidköping efter två säsonger hos mesta mästarna VSK. Där fick han kröna äventyret med guld 2015 efter seger mot Sandviken i den första bandyfinalen på Tele2 Arena.

Att komma till sin nygamla klubb Villa, där han en gång i tiden växte fram till den stjärna han är i dag, var inte helt problemfritt.

– Vi började försäsongen väldigt knackigt på så sätt. Det var väldigt mycket att ta in väldigt tidigt, säger han.

Berätta mer.

– Det som var jobbigt var att jag spelade i en roll jag aldrig har gjort förut, till höger som forward. Jag fick bollen felvänd i stort sett alla gånger och fick inte känna mig trygg i de saker jag var van vid tidigare i Västerås, där jag hade en friare roll både offensivt och defensivt.

Men sedan har han, och laget, hittat en bra väg fram.

– Jag tog ett snack med Johan (Sixtensson, tränaren) om att jag ville komma mer rättvänd, till vänster där jag alltid har spelet. Det satte sig rätt tidigt och vi har byggt hela den här säsongen. Det har blivit bättre och bättre, och jag har väl varit som bäst i slutspelet, säger han, och lägger snabbt till:

– Men vi är långt ifrån färdiga...

LÄS ÄVEN: Muhrén och Bergwall om SM-finalen – och varandra

I den förra finalen bars Johan Esplund och VSK fram av en stor och röststark klack.

Hur kommer Villafansen att stå sig i den kampen?

– Jag är inte orolig alls när man pratar Villafans. De är de största vi har i bandy-Sverige. Det är bara att kolla på matcherna hemma, det är 3 500 nästan varje match. Västerås har mer folk när det är slutspel, vår publik är enorm som går på alla matcher. Nu i slutspelet hade det säkert varit 5 000 till som hade gått bara det hade funnits plats. Så jag tror att Villa vinner den kampen i morgon.

Finallagen fick varsin timme att träna på Tele2 Arena på fredagen. Först Västerås på förmiddagen, sedan Villa vid lunch. Johan Esplund är medveten om att det är svårt att skapa superförutsättningar när det ska spelas bandy på en fotbollsarena.

– Förra året blev den (isen) väldigt mjuk och man blev väldigt trött i andra halvlek. En final går väldigt snabbt, och det tar mycket energi på uppvärmningen och det böljande tempo som det brukar bli i sådana här matcher som sätter sig i benen.

Hur kändes isen nu på träningen?

– Den kändes jättebra i dag, men den kommer bli mjukare i morgon förmodligen. Det hoppar lite, men de kraven kan man inte ställa när de spolar upp på en vecka. Vi fick bra fart på allting.

LÄS ÄVEN: Här är bästa citaten från torsdagens presskonferens

Efter tips från Villas högerhalv Lars Fall bör frågan ställas till Johan Esplund om hans bilaffärer. Han skrattar när frågan kommer.

– Ja... Det har blivit några under karriären.

Vad åker du i nu?

– I en Porsche Panamera, jag är otroligt nöjd med den bilen. Men vi får se hur länge den blir kvar. Man får passa på medan man lever.

Villa Lidköping har tilldelats Djurgårdens omklädningsrum på Tele2 Arena. Det skulle kunna vara problematiskt för Johan Esplund, men intrycket han ger är inte att han är någon hardcoresupporter för värsta rivalen.

– Jag är ju AIK:are egentligen, sedan Andreas Andersson spelade fotboll. Han var min idol när jag var liten. Men jag tänker inte på det där.

Vad har du för målbilder inför lördagen?

– Jag har fantastiskt bra bilder framför mig. På något sätt avgör vi i andra halvlek, med tio minuter kvar. 6–3 eller 7–4, någonstans där. Sedan ser jag hur publiken kommer ut på isen, och vi har en fantastisk kväll och söndag efter det.

LÄS ÄVEN: Krönika: Därför är det ingen slump att Villa och VSK spelar final

Mer läsning