Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EXTRA: Lomanov klar för Vänersborg

Efter en tids spekulationer är det officiellt: "Världens bästa bandyspelare" Sergej Lomanov är klar för IFK Vänersborg. – Det är den största värvningen någonsin i svensk bandy, säger spelaransvarige Tommy Hjert.

Annons

Så exploderade den till slut, bomben som hela bandy-Sverige gått och väntat på sedan Jenisejs superstjärna bekräftade samtal med klubben: Sergej Lomanov Jr, av många ansedd som tidernas bästa bandyspelare, är klar för IFK Vänersborg.

– Jag vågar påstå att Lomanov Jr är den största värvningen någonsin inom svensk bandy. Vi är väldigt stolta över att IFK Vänersborg har lyckats värva Lomanov Jr, säger Tommy Hjert till klubbens hemsida.

LÄS ÄVEN: Uppgifter till Bandypuls: Ryska storstjärnor på väg till Sverige

Med sina nio VM-guld, sju mästartitlar i ryska ligan och fyra World cup-segrar är det inget annat än en superstjärna som ansluter till IFK Vänersborg. Fyra år i rad har han också utsetts till ryska ligans mest värdefulla spelare. Säsongen som gick passerade han den magiska gränsen 1 000 mål i ryska ligan.

– Jag upplever att IFK har en bra organisation och har rätt förutsättningar för att växa inom svensk bandy. Det skall bli spännande att få spela i IFK Vänersborg och den svenska ligan, säger Sergej Lomanov Jr till klubbens hemsida.

LÄS ÄVEN: Vänersborg förnekar ryktet om Lomanov

– Min pappa Sergej Lomanov var en stor bandyspelare som själv spelade i Sverige när jag var liten. Att jag nu får möjlighet att göra samma resa med min familj och spela i Sverige betyder mycket för mig. Min pappa är min stora förebild.

Sergej Lomanov fortsätter:

– Jag är en vinnarskalle och tycker absolut inte om att förlora. Jag hoppas att tillsammans med laget ta IFK vidare till nästa nivå.

Övergångens storhet summeras bäst av IFK Vänersborgs tränare Stefan Karlsson som bland annat träffade Sergej Lomanov under VM i Uljanovsk.

– Otroligt att svensk bandy får ta del av detta, säger han.

LÄS ÄVEN: Million: Det kan bli den häftigaste elitserien någonsin

Enligt Vänersborgs hemsida flyttar Sergej Lomanov och familjen till Sverige under sommaren.

Tommy Hjert:

– Att Sergej Lomanov Jr ansluter till IFK Vänersborg betyder på många sätt oerhört mycket för IFK Vänersborg, för staden Vänersborg och naturligtvis också för svensk bandy.

IFK Vänersborg skriver inget om längden på kontraktet, men enligt uppgifter som cirkulerade i Ryssland tidigare under fredagen sträcker sig avtalet över en säsong med option att förlänga ytterligare en säsong. Det är dock obekräftade uppgifter.

Utöver Sergej Lomanov har IFK Vänersborg värvat försvararen Pavel Bulatov och Nikita Ivanov under veckan.

Mer läsning