Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerström: "Dagens bandy går ut på att spela handbollsförsvar – tråkigt nog"

/

Christoffer Fagerström är ett av svensk bandys stora framtidsnamn.
Men enligt spelare och ledare är han också mest överskattad i elitserien.
– För mig blir det bara ytligt och okunnigt, säger 23-åringen.

Annons

Seger i Vänercupen och två slätstrukna insatser i Svenska cupen och World cup. Efter en försäsong med högt och lågt är det omöjligt att säga vart IFK Vänersborg står inför fredagens premiär hemma mot Sandviken – en match som direktsänds på Bandypuls.

Enligt lagets stjärna Christoffer Fagerström grundar sig ojämnheten i att laget är delvis nytt, med bland andra trotjänaren Henrik Eriksson ut och Ilari Moisala och Felix Persson in. Christoffer Fagerström kan själv inte svara på vilken nivå laget ligger på inför elitseriestarten hemma mot Sandviken.

LÄS MER: Fagerström stannar i Vänersborg

– Svårt att säga. Både vi och de flesta som sett oss nu tycker att vi är ett ostabilt lag. Vi behöver få saker att stämma, känna stabilitet och börja tro på saker. Kanske få vinna lite, då kan det hända saker. Men vart vi vill hamna – ja, slutspel givetvis. Men jag vill spela final, jag vill vinna SM-guld, säger han.

Att Vänersborg hackat under hösten har delvis berott på ett försvarsspel som ännu inte klickat. Överlag tycker Christoffer Fagerström att det defensiva spelet tagit en allt större plats i bandyn.

– Dagens bandy går ut på att spela handbollsförsvar tråkigt nog. Tittar du utifrån att vinna matchen, då gör man så. Det är inget konstigt, jag gör det alla dagar i veckan för att vinna. Men om du tittar från läktaren är det inte så jävla kul, säger han.

– De spelskickliga spelarna kommer inte fram lika mycket längre. Det blir enkelt spel, lyft över försvaret och så går man runt och söker hörnor. Det är det bandyn går ut på. Man är mer rädd om sitt eget nu än för några år sedan.

LÄS MER: Fagerström: Ryssland alltid ett alternativ

När 200 spelare och ledare fick säga sitt i Svenska bandyförbundets enkät svarade 14 procent att Christoffer Fagerström är elitseriens mest överskattade. Med den siffran toppade mittfältaren listan.

– Jag är inte den som stör mig på att människor inte tycker om mig, men att folk tycker att jag är en sämre bandyspelare ger mig givetvis en boost, säger han.

– Men om man specar ner mig och kollar vad jag gör så tror jag att man får en större förståelse för hur jag spelar bandy. För mig blir det här ytligt och okunnigt.

Du håller inte med, antar jag?

– Klart jag inte gör. Jag kan inte stå här och säga att jag är den bästa bandyspelaren, för det är jag inte. Men det finns mer att grunda saker på, men låt dem säga det.

LÄS MER: Bandypuls enkät: Vem är bäst? Vem är mest överskattad? Spelarna svarar

I samma enkät blev Christoffer Fagerström framröstad som elitseriens tredje snabbaste spelare bakom Daniel Andersson och Robin Sundin. För att ta nästa steg i utvecklingen vill mittfältaren bredda sitt register ytterligare.

– Jag tränar på att bli mindre beroende av skridskoåkning och att jag ska använda mig mer av spelsinnet. Jag tror att jag har ganska stor potential att utveckla det. Ska jag ta nästa steg som bandyspelare måste jag ta tillvara på potentialen som finns bakom skridskorna.

Mer läsning