Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerström om proffsflytten – och att lämna glödheta Vänersborg: "Jag gläds med klubben"

Ryska bandystjärnor invaderar Sverige. Då drar Christoffer Fagerström österut. Men någon bitterhet över att lämna supersatsande IFK Vänersborg känner han inte. – Jag är inte en sådan människa, säger det blivande Neftyanik-proffset.

Annons

Det börjar dra ihop sig. Efter åtta säsonger i IFK Vänersborg är Vargön-fostrade Christoffer Fagerström, som under flera år har varit ett av bandy-Sveriges mest intressanta framtidsnamn, bara några veckor från sitt nästa kapitel i karriären.

I slutet av juli börjar resan från Vänersborg till Chabarovsk och ryska toppklubben Neftyanik. Fågelvägen handlar det ganska exakt om 700 mil rakt österut. Resan till Ryssland gör han med ytterhalven Erik Säfström, och faktum är att duon och Bajkal Energys Ilja Grachev (som är både rysk och svensk medborgare) i dagsläget blir de enda svenskarna i den ryska superligan.

Uppladdningen inför avfärd har bestått av lugn och ro. Och träning förstås.

– Spelar man i klubblag i Sverige brukar det här vara en månad då man kör egen träning och styr tiden själv, och det är vad jag har gjort också. Jag har varit i Arjeplog en sväng och tränat, haft det skönt, fiskat och bara laddat på, säger Christoffer Fagerström.

LÄS ÄVEN: Fagerström funderar på fyra förslag: "Sugen på något nytt"

Christoffer Fagerström.

Den första augusti ska han och Erik Säfström vara på plats i Chabarovsk. Till en början kommer duon troligen att bo tillsammans innan Erik Säfströms familj anländer. Men vad packar man som 23-åring inför sitt livs bandyäventyr hundratals mil bort?

– Inte en jäkla aning om jag ska vara ärlig, säger Christoffer Fagerström med ett skratt.

– Jag har pratat med Erik en del och summa summarum är svenskt kaffe det vi prioriterar. Resten får lösa sig.

Hur känner du inför hela upplevelsen?

– Det känns bra, liksom. Man har fått smälta det här ett tag och det ska bli skönt att få komma iväg. Det har bara varit en väntan egentligen. Det känns spännande och nervöst, absolut, men jag ser fram emot det här.

LÄS ÄVEN: Fagerström lämnar Vänersborg: "Vill tacka alla supportrar"

Exakt vad som väntar där borta vet han inte. Sedan tidigare har det beslutats om ett nytt ligasystem inom rysk bandy som innebär att antalet seriematcher kommer att öka drastiskt. Det kan också vara ett av skälen, tror Christoffer Fagerström, att flera ryska stjärnor valt spel i elitserien kommande säsong.

– Innan man åker iväg är det jättesvårt att ställa in sig på vad som kommer hända, det får bli lite av en rutinsak. Det kanske blir jättebesvärligt att ställa in sig på resor och tidszoner, men jag måste få uppleva och komma in i det så ska jag nog fixa det. Beslut är taget och det är bara att ställa in sig på fler matcher än jag är van vid, säger Christoffer Fagerström.

LÄS ÄVEN: Vänersborgs drömvärvning – Sergej Lomanov Jr klar

Frågan är oundviklig: Hur känns det att lämna IFK Vänersborg i det här skedet?

– Det är fantastiskt duktiga bandyspelare som kommer till Vänersborg och jag gläds med hela staden och klubben. Men jag behöver göra den här typen av äventyr. Jag vill verkligen det här och har haft det som mål under många år. Jag vill inte tänka på om och vad som hade kunnat hända om jag hade stannat. Beslutet är taget och jag är nöjd med det och ska köra stenhårt på det.

Det känns inte bittert?

– Jag är inte en sådan människa. Det här är vad jag vill göra och jag har fått chansen att göra det. Om det är bra eller dåligt får jag fundera på när jag kommer hem nästa år. Just nu känns det skitkul att få komma iväg och spela i ryska ligan, säger Christoffer Fagerström, som är under ettårskontrakt med Neftyanik.

Är ambitionen att stanna längre?

– Ambitionen är att växa som människa och bandyspelare. Därefter får jag ta beslut i så fall, allt ska ju fungera och sådär. Jag är inställd på att ta dagen som den är.

TV: Se när Villas landslagsback "glidtacklar" Fagerström i västderbyt

Neftyanik slutade trea bakom Jenisej och Bajkal Energy säsongen som gick. Laget fick respass av just Bajkal Energy i semifinalserien. Jenisej vann sedan ryska mästerskapet för tredje året i följd. Men till kommande säsong har de senaste årens gigant i Ryssland tappat avsevärt i kraft, inte minst efter att Sergej Lomanov Jr lämnat för Vänersborg.

Det kan därför vara slagläge för Neftyanik med stjärnor som bland andra Maxim Ishkeldin, Artem Bondarenko och Pavel Ryazantsev. Glöm inte heller förra säsongens assistkung Erik Säfström som gjorde 46 målgivande passningar, flest av alla, i ryska ligan.

Och så en hungrig 23-åring – 24 i september – från Vänersborg.

– Tittar man på spelarmaterialet är det extremt duktiga bandyspelare i samma lag, det är inget att sticka under stol med. Jenisej har tappat flera tongivande spelare, så chanserna ser bra ut på förhand. Men det ska spelas om det, säger Christoffer Fagerström.

LÄS ÄVEN: Fagerström: "Dagens bandy går ut på att spela handbollsförsvar - tråkigt nog"

Mer läsning