Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falu BS kraschade i botten – nu satsar de för Elitserien

Pratar man bandyhistoria så pratar man bland andra Falu BS. Pratar man dalaframgångar inom bandyn är Falu BS det självklara samtalsämnet.
1935 bildades Falu BS så som vi känner klubben idag. Föreningen har totalt 47 säsonger i Sveriges högsta serie, två SM-guld, en World cup-vinst och har gått till otaligt många slutspel.

Men framgångar kommer ofta med ett pris, det var något Falu BS skulle få erfara. I deras fall kom framgångarna till ett pris som klubben aldrig skulle kunna betala igen.

– Till slut kördes allt in i väggen. Det tog slut för klubben och vi valde att gå i konkurs, det fanns inget annat att göra, säger Falu BS tränare Johan Kruse.

Annons

År 2013 hade Falu BS nått vägs ände. De ekonomiska problemen som vuxit sig större år för år samtidigt som klubben lagt locket på, tvingade till slut fram en implosion.

– Det var många år som Falu BS var på randen till konkurs. Vad jag förstår så har skulden varit där hela tiden och att beta av den skulle ta jättelång tid. De tvingades hålla skeppet flytande hela tiden och det tror jag gjorde att man inte såg så mycket framtid. Till slut gick det inte att upprätthålla, säger klubbens A-lagstränare, Johan Kruse.

Kruse menar att klubben hade svårt att utvecklas under de ekonomiskt tuffa åren.

– Tvingades klubben att välja mellan en nyskapande idé som skulle ta två timmar eller lägga två timmar på att försöka skramla in lite pengar till att betala av skulden, så blev det alltid det sistnämnda.

Men den implosion som konkursen innebar, blev till slut den vändning som klubben behövde. En implosion av en sådan dignitet skulle kunna ha ödelagt många föreningars framtid, men för Falu BS blev det starten på något ljusare.

– När den kättingen släppte och vi kunde använda energin till att tänka nytt och tänka utveckling, var det otroligt skönt. Vi kände oss fria när vi började om.

Johan Kruse njuter av tillvaron i Falu BS. Friheten som konkursen innebar har gjort jobbet mycket roligare, säger han.

Falu BS började om från grunderna. Varje tanke var en ny tanke, förklarar Kruse. Den spelare som ville bestämma färgen i omklädningsrummet fick fria tyglar, alla som ville påverka hade mandat att göra det. Falu BS som hållits tillbaka av ekonomin hade helt plötsligt en bekant, men ännu outforskad värld att förhålla sig till.

– Det som är unikt med att börja om på nytt är att man verkligen kan starta om från noll. Man har inga ryggsäckar längre. Jag pratar inte bara om ekonomin utan det här med att “så har vi alltid gjort” fanns inte. Det är väl det som är skillnaden, föreningen är mycket mer snabbfotad i det att den är initiativtagare till många nya tankar och idéer, så var det inte förr.

Det ekonomiska resultatet är viktigare än det resultatmässiga i nuläget.

Mycket av det som Falu BS stod, och stått, för genom historien återfinns dock i den nybildade föreningen. Dragen från förr är detsamma, det är bara uttrycket som förändrats. De ekonomiska bojorna som skulden innebar har transformerats till startblocken som hela föreningen nu springer ur.

– Det ekonomiska resultatet är viktigare än det resultatmässiga i nuläget. Vi utgår alltid från ekonomin. Och det gör att vi blir mycket friare i vårt arbetssätt. Istället för att hållas tillbaka på grund av en skuld så tar vi avstamp från den ekonomiska grunden vi har.

Kruse berättar att flera av dem som upprätthöll föreningen under de tuffa åren även hjälpte till när den nya föreningen skulle byggas upp.

– Det var många personer som varit med om mycket som kunde hjälpa till att starta upp föreningen. De hade massor av erfarenhet och är en stor del i att det nu fungerar så bra.

– De som jobbar i föreningen idag har en annan världsbild att hantera än de som jobbade där innan. Det kan jag känna, det finns en positivt känsla i föreningen nu.

Från omstarten arbetade klubben med en långsiktig plan som sträckte sig över tre år, nu är de tre åren till ända och Falu BS går in i nästa fas.

– Treårstrappan, som vi kallar den, handlade om att ställa klubben i en bra ekonomisk sits och en hyfsad sportslig sits. Dit har vi kommit, men nu ska vi försöka höja ambitionen på båda delar.

Den nya fasen innehåller element som spelutveckling, bättre daglig verksamhet och starkare målbilder. En intressant fas, både verksamhetsmässigt och sportsligt, menar Johan Kruse.

– När vi kom till slutspel i elitserien, när jag själv spelade, så hade vi tränat och spelat tillsammans i tre år. Så jag vet att framgång går fort när det väl tar fart. Nu har årets upplaga av Falu BS kört tillsammans i tre år, så det ska bli ett spännande fjärde år, vem vet vad som händer.

Det andra året efter konkursen gick nästan allt vägen för Falu BS. De gick bra genom hela den allsvenska serien och avslutade säsongen med ett elitserie-kval. För tillfället är dock inte siktet ställt på något liknande.

– Kommer vi mellan 1–8 så är jag nöjd. Målet är att vi ska utveckla vårt spel i första hand och få stanna i allsvenskan i andra hand. Men stämmer vårt spel så kommer vi att slåss i toppen, så är det.

Falu BS kommer spela i elitserien igen, det är jag säker på.

Kruse brinner verkligen för spelet. Han pratar länge om tekniska detaljer, positioner och fartfyllda anfall. Kanske är det för att han älskar spelet så mycket som han också brinner för att utveckla möjligheterna för spelarna, att ge dem chansen att konkurrera på allvar.

– Jag vill se en inomhushall i Falun. Det skulle öka kvaliteten på träningar, på matcher och hela föreningen. Bandyn går i samma spår som hockeyn redan har gjort, jag menar; hur många elitlag spelar på en utomhusrink?

Han säger att planerna på en inomhushall redan finns inom klubben, men att det hela ligger i framtiden. Han tror att det är en viktig del i att Falu BS ska kunna ska kunna ta sig tillbaka till toppen av eliten igen. Så som det en gång var.

Men att ta sig tillbaka till samma nivå som eliten, tror han går desto snabbare.

– Det kommer ske, om inte detta år så nästa eller året därpå. Falu BS kommer spela i elitserien igen, det är jag säker på.

Ett eventuellt avancemang till Elitserien innebär dock fler resor, fler matcher och en större påfrestning på ekonomin. Ett inte helt lätt beslut att fatta för en föreningen som nyligen var skuldsatta upp över öronen. Johan Kruse är dock säker på att föreningen skulle lyckas, om de fick chansen.

– Idrottsligt är svaret ganska enkelt. Tar man sig igenom en serie och elitseriekval, då är man ju redo för att spela i elitserien. Sen det ekonomiska blir ju svårare, men är man en stabil förening som vi är nu så tror jag att man klarar det. Det blir som en morot, vi får bara gasa ännu mer och jobba ännu hårdare. För det ska spelas Elitseriebandy i Falun igen, förr eller senare.

Mer läsning