Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest spelare har Bollnäs GIF som moderklubb

/
  • Andreas Westh är lagkapten i Bollnäs GIF – och även verksam som ungdomsansvarig i klubben.
  • Andreas Westh:
  • Andreas Westh har varit Bollnäs GIF trogen bortsett från tre säsonger i Sandviken.

Bandypuls har granskat alla trupper för säsongen 2015/2016.
Sammanställningen visar att Bollnäs GIF har flest egna produkter i laget – och med ytterligare fyra spelare i andra klubbar så har man också fostrat flest elitseriespelare av alla klubbar i landet.
– Även om jag vet att vi har många egna i Bollnäs så är jag väl lite spontant överraskad, säger Andreas Westh, lagkapten i både landslag och klubblag samt ungdomsansvarig i föreningen.

Annons

LÄS MER: Så många elitseriespelare har ditt favoritlag fostrat

Per Hellmyrs och Christian Mickelsson från Edsbyn, Samuli Helavuori och Ville Aaltonen från finska Narukerä – samt Daniel Berlin från Sirius. Dessa är de enda spelare som kommer utifrån i Bollnäs GIF:s elitserietrupp.

Resterande 15 gjorde sina första bandyträningar på Sävstaås – tillsammans med utflyttade Henrik Rehnvall (Broberg), Jocke Svensk (Edsbyn), Jimmy Lindgren (Sirius) och David Borvall (Vänersborg) så blir antalet Bollnäsfostrade elitseriespelare 19. Det är tre bättre än tvåan på listan, Kalix.

– Även om jag vet att vi har många egna spelare i Bollnäs så blir jag väl lite spontant överraskad, säger lagkaptenen och liberon Andreas Westh.

LÄS MER: "Världens bästa målvakt" startade karriären i klassiska Lesjöfors

Vad beror det på, tror du?

– Det tyder väl på att vi tycker om att spela bandy i Bollnäs, och att spelare fortsätter hela vägen till seniorbandyn. Sedan måste vi väl göra ett bra jobb i föreningen.

Andreas Westh är inte bara spelare i klubben, utan arbetar även på sidan om som ungdomsansvarig i Bollnäs GIF. Att bara mata fram elitseriespelare är inte det enda viktiga, enligt 38-åringen.

– Jag jobbar ju med de här frågorna att locka folk att spela bandy, och även att behålla dem i den kritiska åldern 15-16 år när andra saker börjar locka. Sedan kan inte alla bli a-lagsspelare, utan man får locka med annat som att bli en bra föreningsmänniska eller kanske domare. Alla är inte bollbohemer, men alla är bra på något, säger han.

LÄS MER: De fostrar minst spelare i elitserien

Det är nu 21 år sedan Andreas Westh debuterade i Bollnäs a-lag. Bortsett från tre säsonger i exil i Sandviken har han varit Bollnäs trogen – men något SM-guld har han inte fått vara med och ta.

– Det är inte det jag suktar efter, alltså det är inte därför jag håller på. Jag har spelat tre SM-finaler och har tre silver, men VM-guld har jag desto fler av, säger han.

Vad har din moderklubb Bollnäs GIF betytt för dig?

– Jag har levt med bandyn hela livet, nu är jag 38 år och lever fortfarande för den. Hela mitt vuxna liv har handlat om bandy, jag har tagit jobb efter bandyn och anpassat allt efter den. Så är det i Bollnäs, man lever för bandyn, inte bara vi som spelar utan även annat folk. Jag valde själv mellan fotboll och bandy, men det tippade över på bandyn eftersom den är så het här och det är så mycket folk på matcherna.

Mer läsning