Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet om beslutet att tvångsdegradera Kungälv: "Vi hade inget val"

"Att tvångsdegradera en förening är ett väldigt hårt beslut att ta". Så säger Stig Bertilsson, ordförande i förbundsstyrelsen, kort efter beslutet att IFK Kungälv nekas elitlicens på nytt. Nu ligger bollen hos IK Tellus som står först i kön att ersätta Kungälv i elitserien.

Annons

Efter ett långt möte blev det på tisdagskvällen klart att förbundsstyrelsen avslår IFK Kungälvs överklagan gällande beslutet om nekad elitlicens för snart tre veckor sedan.

– Väldigt tråkigt att vi var tvungna att ta beslutet. Vi vägde Kungälvs situation mot kriterierna som gäller och möjligheterna som finns, och då kan vi rimligen inte ge Kungälv elitlicens tyvärr, säger Stig Bertilsson, ordförande i förbundsstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Reaktionen från Kungälv: "Sjukt och sorgligt"

– Vi hade en stark vilja (att ge Kungälv elitlicens) och provade det väldigt starkt i styrelsen, men vi kan inte göra det. Även om det inte är helt jämförtbart kan det jämföras med Gripen för några år sedan. Vi hade inget val. Det är ett väldigt hårt beslut att tvångsdegradera en förening, fortsätter han.

Kimmo Kyllönen har tidigare sagt att han måste se över sina alternativ om Kungälv nekas elitlicens. Vad händer nu?

Hur var Kungälvs överklagan?

– Kungälv har givit en ärlig och öppen redovisning av sin situation. De har inte försökt mörka utan har varit tydliga, raka och ärliga. Den var välskriven, men i det sakliga innehållet och som verkligheten ser ut blev det här beslutet tvunget att tas. Det största hindret är ett negativt eget kapital under en följd av år och som dessutom accelererat.

Nu är den stora frågan i bandy-Sverige: Vad händer nu? Ljusdals BK, som är tvåa på tur att ersätta Kungälv i elitserien efter IK Tellus, har redan aviserat att de inte kommer att tacka ja till en friplats i bandyns finrum.

LÄS ÄVEN: Tellus: "Har anmält fortsatt intresse"

Hur Tellus gör är fortfarande oklart, även om klubben enligt uppgifter lutar åt att tacka ja.

– De har sagt att de är intresserade, det har de sagt till er nyhetssajt också. Du får gå på det, vi har ingen annan information. Vi har frågat och fått samma bild, säger Stig Bertilsson.

– Sedan har LBK sagt att de kommer tacka nej, vi får se om de gör det. Men nu ligger bollen hos Tellus.

LÄS ÄVEN: I dag avgörs Kungälvs öde - detta har hänt

Om Tellus tackar nej, blir det 13 lag i elitserien då?

– Det får vi ta ställning till i det skedet. Det finns lag som frågan kan gå vidare till, men det är inte det som har avgjorts i dag. I dag har det handlat om IFK Kungälv.

Vad anser du om en elitserie med 13 lag?

– Elitserien är tänkt att spelas med 14 lag och jag hoppas att det kan ske så. Men vi behöver inte fundera på det innan vi vet hur Tellus ställer sig.

När är deadline för Tellus att ge besked?

– Inom de närmaste dagarna. Det blir en fråga vi får diskutera i morgon till att börja med.

Mer läsning