Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet sågas för säkerheten under SM-finalen – här är domen mot Villa och VSK

Artikel 3 av 5
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena
Visa alla artiklar

För få vakter, undermålig visitering och ett yttrande som dömer ut hela säkerhetsapparaten som "trams". Svenska bandyförbundet får svidande kritik i disciplinnämndens dom mot Villa Lidköping och Västerås SK efter SM-finalen. Här är en sammanfattning.

Annons

Planstormning, bengaliska eldar och knallskott. Ur ett säkerhetsperspektiv blev SM-finalen, som VSK vann med 5–2, inte vad arrangören Svenska bandyförbundet (SBF) hade hoppats på.

I början av maj föll domen från den fristående disciplinnämnden (DN). Villa Lidköping och Västerås SK har dömts till 15 000 respektive 20 000 kronor för fansens överträdelser på läktarna under matchen.

Bandypuls har tagit del av domen och i den sågas Svenska bandyförbundet av såväl berörda klubbar som disciplinnämnden.

LÄS MER: Så reagerar Villa och VSK på böterna från SM-finalen

Yttrandet från Villa Lidköping är mest kritiskt:

"Mottagandet på arenan var en katastrof. (...) Summeringen ger vid handen att de punkter som poängterats är anmärkningsvärt dåligt skött. Hellqvist (Mikael, klubbens säkerhetsansvarig) säger sig ha jobbat i snart 30 år med säkerhetsarbete över hela världen men aldrig upplevt liknande trams. Gör om gör rätt!".

Från Västerås SK har säkerhetsansvarig Jonas Warpman bland annat skrivit att antalet vakter vid supporterklackarna var för litet och att ansvaret för planinvasionen ligger på arrangören. Därför yrkade VSK på att slippa böter, men fick avslag.

VSK-fans stormade isen vid två tillfällen under slutminuterna av årets SM-final.

SM-finalens huvuddomare Roland Fager, som upprättade anmälan, har precis som VSK:s säkerhetsansvarig konstaterat att det fanns för få vakter vid supporterklackarna. Det stöds av domarrepresentanten Olle Modin som "särskilt poängterar avsaknaden av vaktpersonal".

I yttrandet från Lars Wennerholm, som var Svenska bandyförbundets säkerhetsansvarig under finalen, skriver han att riskanalysen inför matchen bedömdes som låg, att VSK:s publikvärdar inte hade möjlighet att förhindra en planinvasion och att "ordningen vid säkerhetszonen fungerade mycket väl".

LÄS MER: Villa och VSK bötfälls – då rasar Hammarby: "Vi är inte lika inför lagen"

Men från disciplinnämnden får Svenska bandyförbundet fortsatt svidande kritik. Det fastslås att ordningsvakterna var för få till antalet och att vaktpersonalen inte var placerad vid lagens supportrar när VSK-fansen stormade planen. Disciplinnämnden skriver också att visiteringen utanför arenan var "undermålig och oorganiserad".

Det kanske största underbetyget till arrangemanget är dock disciplinnämndens parallell till SM-finalen mellan Sandviken och Hammarby 2013 när Bajenfansen eldade bengaler och sköt knallskott vilket innebar 75 000 i böter till klubben.

"Med hänvisning till säkerhetsbrister under finalen 2013 noterar DN att säkerhetsarbetet i flera avseenden ej förbättrats" står det i domen. Enligt utredningen är VSK-supportrarnas planstormning "att betrakta som en mycket allvarlig förseelse".

LÄS MER: Disciplinnämnden anklagas för inkonsekvens – slår ifrån sig kritiken

Domen avslutas med:

"Med anledning av VSK-supportrarnas invadering av planen bär Västerås SK/BK ett större ansvar än Villa Lidköping BK. Det skall dock understrykas att arrangörens (SBF) förekomna brister i säkerhetsarbetet utgör en förmildrande omständighet för båda föreningarna. (...) DN uppmanar Svenska bandyförbundet att inför kommande SM-finalarrangemang förstärka säkerhetsarbetet med avsikt att förhindra dessa återkommande händelser. DN anser det möjligt att förhindra planinvasioner med andra strategiska beslut".

LÄS MER: Förbundets försvar efter säkerhetsfiaskot: "Ekonomin styr"

Enligt Riksidrottsförbundets bestraffningsnormer kan inte ett förbund bli föremål för bestraffning.

Alla artiklar i
Säkerhetsfiaskot på Tele2 Arena