Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundets svar i debatten om SM-finalen: "Det är Tele2 Arena som gäller"

/

15 748 åskådare på herrarnas SM-final är den sämsta publiksiffran på 21 år.
Nu höjs röster för att flytta tillbaka bandyfesten till Studenternas i Uppsala.
Svaret från Svenska bandyförbundet:
– Vi ser inte det framför oss. Det är Tele2 Arena som gäller, säger generalsekreteraren Marcus Norman.

Annons

LÄS MER: Öppna brevet: Flytta tillbaka finalen till Uppsala

Det var upplagt för ett riktigt stormöte på både is och läktare i lördagens SM-final mellan publiklagen Västerås SK och Villa Lidköping. Då kom det "bara" 15 748 åskådare när VSK försvarade guldet (5–2) på Tele2 Arena. Det är den sämsta publiksiffran sedan Boltic slog Vetlanda med 2–1 inför 12 088 betalande på Studenternas 1995.

Nu höjs flera röster – bland annat från Villa-stjärnan Johan Esplund och förre elitspelaren Alexander Mayborn – att SM-finalen ska flyttas tillbaka till Studenternas där den spelades från 1991 till 2012.

– Jag tycker att 15 700 är en riktigt dålig publiksiffra. Jag hade förväntat mig mycket mer. Man kan göra historiska återblickar på hur det var på Söderstadion och de första tio åren i Uppsala, men det är kanske att försöka rädda sig själv, säger Marcus Norman.

– När det inte kommer över 20 000 börjar folk ifrågasätta om man inte ska flytta tillbaka till Studenternas eller att biljetterna är för dyra. Men de som var på finalen i år är nöjda, det är min känsla. Det är de som inte kom som har mest synpunkter och det är dom vi måste få till finalen.

Är det inte för dyrt, då? Biljettpriset ligger mellan 225 och 650 kronor...

– Vi får göra en utvärdering om det är för dyrt eller inte. Snittbiljetten kostar 350-400 kronor och det borde kanske vara värt det. Men vi är inte nitiska, tycker publiken att det är för dyrt får vi titta på det. Men prisspannet på Studenternas var också mellan 250 och 615 kronor, säger Marcus Norman.

LÄS MER: Spelarna säger sitt: Så ska finalen få tillbaka sin forna glans

Svenska bandyförbundet har ett år kvar på finalkontraktet med Tele2 Arena, med option att förlänga avtalet ytterligare två år. Att SM-finalen spelas där även nästa år kommer förbundet inte ändra på.

– Absolut inte. Vi hade besök av Globens vd (Marie Lindqvist) och projektledare (Pär Bergman) i paus och de är också fast beslutna. Vi knyter näven i fickan och gör något bättre av det här.

Vad händer efter nästa års final?

– Jag ska inte spekulera om det. Vi är fast beslutna om att göra det bra på Tele2 Arena. I utvärderingen bland alla elittränare förra året tyckte den samlade kåren att vi skulle låta det ta tid. Folk kommer hitta sina traditioner, det var det som hände i Uppsala. Man visste vilket hotell och vilken restaurang man skulle gå till. Det är inget vi skapar över en natt på Tele2 Arena och Globentorget, men det finns bra förutsättningar, säger Marcus Norman.

Med tanke på reaktionerna som blivit – är det ett alternativ att flytta tillbaka till Studenternas?

– Vi driver finalen med elitserieföreningen (Svensk Elitbandy) och vi ser inte det framför oss. Det är Tele2 Arena som gäller.

Han fortsätter:

– Inget är hugget i sten, men ambitionen är att vara kvar på Tele2 Arena under en lång tid. I en förhandling kan allt hända och opinionen kan vända, men som läget är nu finns inga tankar, planer eller funderingar på Studenternas.

Har ni underskattat värdet av traditionen i Uppsala, och överskattat värdet av en final inomhus?

– Ja. Det sade jag redan förra året. Vi har starkt underskattat traditionens makt och tyngd. Argumenten för att flytta var bättre kommersiella möjligheter, bättre bekvämlighet för publiken och möjligheten att vädersäkra finalen. Nu i efterhand kanske det inte vägde fullt lika tungt som det här med traditionerna kring Uppsala.

Vad ska ni göra åt det?

– Traditioner skapas inte över en natt som jag sade tidigare. Vi driver det här tillsammans med de 14 elitklubbarna och ska givetvis ha långa och djupa diskussioner om hur vi vänder på den här steken. Men 20 000 är skamgränsen på en så stor arena. Det handlar om att hitta de 5 000-7 000 gästerna som kommer till finalen oavsett vilka lag som spelar.

RÖSTA: Var tycker du att finalen ska spelas?

Lördagens final var den fjärde i Stockholm sedan flytten från Uppsala. Första året på Friends Arena lockade 38 500 åskådare och följdes upp med cirka 20 500 säsongen därpå. I fjol kom 15 900 åskådare till finalpremiären på Tele2 Arena.

I jakten på nya traditioner på den nya finalarenan medger Marcus Norman samtidigt att Svenska bandyförbundet får underkänt för de fyra första åren efter Studenternas.

– Vi får säga att vi är missnöjda, det måste vi göra. 15+15 de senaste två åren är vi inte nöjda med. Något annat än underkänt kan vi inte ge oss, så enkelt är det.

Mer läsning