Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första bortasegern i sista matchen

/

Tio raka förluster.
Sedan rundade Ljusdal av elitserien med en seger – säsongens första på bortaplan.
– Vi skapar inte så mycket men vi har en klinisk defensiv, säger mittfältaren Fredrik Hansson, som gjorde mål på Ljusdals enda målchans i den första halvleken.

Annons

Det handlade om en relativt tydlig matchbild när elitseriens två sista lag Tillberga och Ljusdal möttes i den sista elitserieomgången. Tillberga hade behövt slå Ljusdal med fem mål för att ta sig förbi och lämna över jumboplatsen till Ljusdal.

– De går runt och försöker skapa hörnor. Vi visste att de skulle komma ut med hög press och gasa på, säger Ljusdals mittfältare Fredrik Hansson.

Det var också hemmalaget som dominerade bollinnehavet, hade smått otroliga 16–5 i hörnor under matchen och därtill oräkneliga målchanser.

– Men vi vinner den defensiva matchen. Planen var att jobba på omställningar, och prioritera centrallinjen, säger Ljusdals tränare Patrik Larsson.

Ljusdal utgick från en stark defensiv, försökte gå på omställningar – och hade en omutbar målvakt.

– Säsongens första bortaseger, och väldigt roligt för "Svenne" (Jonas Svensson) att få hålla nollan, säger Patrik Larsson.

Ljusdal hade en kvalificerad målchans i den första halvleken – och den gjorde man mål på. Fredrik Hansson sköt ett konstskott ur svår vinkel.

– Jag knackar ner den i isen, en halvvolley, och den sitter i nätet. Jag ska väl inte säga att det var tur.., eller jo, det var nog lite tur, haha, säger han.

Den andra halvleken blev i stora drag lik den första. Tillberga tryckte på, Jonas Svensson räddade bollar – och bortalaget avgjorde matchen.

Kalle Mårtensson serverade Oscar Jonsson med en stickare i djupet, och Jonsson gick i sin tur omkull i straffområdet. Mårtensson sköt straffen via Tillbergamålvakten Rasmus Erikssons handskar och i nät för 2–0.

Med fem minuter kvar att spela fastställde Jonas Pettersson 3–0-segern helt på egen hand när han dribblade sig fram längs kortlinjen och föll på målvaktens ben – men lyckades i luftfärden peta bollen i nät.

Ljusdals slutgiltiga trettondeplats i serien gör att laget får Sirius med sig till sin kvalgrupp. Den sista omgången i allsvenskan spelas 21 februari, därefter ska en segrare och en tvåa från de två allsvenska serierna lottas in. Som läget där är nu får Ljusdal antingen Falu BS och Jönköping eller Gripen och Katrineholm till sin grupp.

– Det här (segern mot Tillberga) det ger oss energi till kvalet, säger Patrik Larsson.

Att det blir Sirius i stället för Kungälv i kvalet, hur ser du på det?

– Det positiva med det är ju resorna i det täta spelschemat.

Sportsligt, då?

– Vi hade en bra match mot dem hemma och fick oavgjort där. Så vi har möjligheter.

Nu väntar drygt två veckor innan Ljusdal kliver in i kvalspelet.

– Vi samlas igen i morgon, men sedan ska alla få en ledig helg hemma med sina familjer. I början och mitten av nästa vecka blir det lite intensivare, för att sedan trappa av framgent. Det blir mycket nötande av detaljer, säger Patrik Larsson.

Mer läsning