Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första ispasset för nya LBK

/

Några av de äldre och mer kända är kvar – men också flera nya ansikten och klubbor.
Ljusdal, som är tillbaka i allsvenskan kommande säsong, hade ispremiär på rinken i Järvsö Arena på måndagen.
– En härlig mix mellan ungdomar och några rutinerade som är kvar. Det ska bli spännande att få vara med och forma detta, säger tränaren Patrik Larsson.

Annons

Efter uttåget ur elitserien på senvintern dränerades Ljusdals BK på stjärnor. Borta är nu, för att nämna några, Oscar Jonsson, Kalle Mårtensson, Johan Jansson Hydling och Filip Skoglund.

Men några kända och elitseriemeriterade spelare fick klubben ändå behålla.

Som Emil Melin – han kom till LBK när klubben var i allsvenskan och ska nu åter förbereda sig för en sjätte säsong i gulgrön tröja.

– Man känner ju att det är första gången, men det var kul, säger han efter det knappt en och en halv timme långa passet på rinken i Järvsö Arena.

Emil Melin har använts som back, halv och defensiv mittfältare i Ljusdal. Det är på den sistnämnda positionen han helst håller till.

– Någonstans på planen... nej, men det är på mitten om jag får bestämma, säger han.

Tillsammans med spelare som Johan Berglund, Jonas Svensson, Daniel Skarps och Jens Hermansson lär Emil Melin få ta mera ansvar i gruppen den här säsongen.

– Vi har inga stjärnor, utan det är mer att vi måste funka kollektivt. Det är ju svårt att dra något efter första passet på hockeyrink, men det ska bli intressant och det krävs att de unga tar ett steg framåt och att vi som varit med ett tag kliver in och driver. Det går inte att lita på att någon annan ska göra det, säger 25-åringen som är fostrad i Broberg.

Som brukligt på en ispremiär på liten yta kördes några enklare övningar följt av spel. Detta under ledning av tränaren Patrik Larsson – även han kvar i klubben efter degraderingen.

– En härlig mix mellan ungdomar och några rutinerade som är kvar. Det ska bli spännande att få vara med och forma detta, säger 42-åringen från Bollnäs.

Ljusdals fortsatta försäsongsupplägg kommer handla om tre pass i veckan på rink, och om ett par veckor adderar man ett pass i veckan på stor is i Edsbyn.

– Vi kommer köra mycket is och fys i samband med det, säger Patrik Larsson.

Två träningsmatcher är bokade hittills – mot två seriekonkurrenter i den norra allsvenskan. Lördag 29 augusti möter Ljusdal Borlänge i Sandviken, och en knapp månad efter det Falu BS i Edsbyn.

– Vi blev trots allt inte med i champions (Champions Cup i Edsbyn), så vi har i stället preliminärbokat Rättvikscupen. Men får vi en egen cup (i Ljusdal) så kommer vi köra den i stället. Sedan vill vi ju fylla på med någon till träningsmatch också, säger Patrik Larsson.

Att spela i allsvenskan till vintern behöver inte bara vara dystert. Ljusdal har förstärkt med unga spelare – både utifrån och från egna juniorled.

På frågan om allsvenskan rent av är bättre för dem än elitserien svarar Patrik Larsson ett kraftigt "ja, det är det".

Han utvecklar:

– Det är deras chans till en bra utveckling som senior. Allsvenskan är optimal för en ungdom som inte spelat i elitserien innan, säger han.

Vem såg mest spännande ut på det här passet?

– Jag tycker att Filip Ljus är en av dem som kan ta stora kliv i år.

Läs mer>>> Bäckmans intryck från första passet.

Mer läsning