Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förutsättningarna inför kvaldramat

/

Ljusdal måste vinna mot Gripen – men inte ens då kan man vara säker på en elitserieplats.
Allt hänger på hur många mål Sirius mäktar med mot Falu BS.

Annons

Avslutningen av elitseriekvalet på tisdagskvällen blir en riktig rysare. Ljusdal och Sirius gör upp om den sista elitserieplatsen – en kamp som i slutändan kan komma att handla om målskillnad.

Inför avslutningen toppar Gripen kvalgrupp B, två poäng före både Ljusdal och Sirius. I den sista omgången tar Ljusdal emot Gripen, medan Sirius möter Falun hemma.

Allt annat än en Siriusseger mot Falun skulle vara en praktskräll. Motsvarar Sirius förväntningarna och tar två poäng är Ljusdal i sin tur piskat att vinna mot Gripen, annars spelar laget i allsvenskan nästa säsong.

Men inte ens vid en hemmaseger på Idrottsparken kan Ljusdal vara säker på nytt elitseriekontrakt. Hamnar samtliga tre lag på åtta poäng är det målskillnaden som skiljer lagen åt.

Där har Gripen, med 20 plusmål, en överlägsen statistik och laget har i praktiken redan säkrat gruppsegern. Ljusdal ligger inför den sista omgången på tre plusmål, medan jagande Sirius har en minusstatistik på sex mål. Sirius har alltså nio mål att ta in på Ljusdal, i ett scenario där samtliga tre topplag hamnar på åtta poäng.

Skulle Ljusdal däremot förlora behöver Sirius endast en poäng för att ta sig förbi i tabellen. Om både Sirius och Ljusdal förlorar – eller om båda lagen spelar oavgjort – tar Ljusdal den sista elitserieplatsen. Detta tack vare fördelen i inbördes möten.

Matchen Ljusdal–Gripen direktsänds på Bandypuls.

Mer läsning