Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frid förste farthållare i Edsbyn

/
  • Martin Frid – ung och stark profil redo att ta mer plats i Edsbyns IF.

En ung kraftkarl med bandyn i blodet.
Där har ni Edsbyns "hemliga vapen", nu inställt på full effekt i en ny position.
– Jag startar lite högre upp, och ska ta större del i offensiven, säger Martin Frid, 21-årig mittfältare med en fysik få kan matcha i elitserien.

Annons

I förbundets spelarenkät hamnade Martin Frid på femte plats i kategorin "snabbast i elitserien".

Och det blev ju inte rätt, hävdar flera av lagkamraterna i Edsbyn.

De som har sett det unga kraftverket utvecklas på nära håll.

– Över en hel plan finns det ingen i elitserien som är snabbare, säger Daniel Liw.

– Nä, jag kan inte se vem skulle klara att hänga med i Martins explosiva utväxling, säger rutinerade profilen Magnus "Kuben" Olsson.

Läs mer: Frid om rollen som "osynlig nyckel" under förra säsongen.

Det finns redan många historier om Byns unge bandybjässe och hans bravader.

Som den där gången han "älgade ikapp" Daniel Andersson (rankad som snabbast i spelarenkäten) i Lidköping, och bröt anfallet inför ett gäng gapande lagkamrater.

Eller det explosiva cykeltestet i Falun där Edsbyns snitt låg på 1500 watt, medan Martin Frid ensam drog iväg över 1700 watt. Och alla bara gapade igen, inklusive testledaren.

Edsbyns sjukgymnast/fystränare Bengt Ryhed har sett många bandykroppar växa fram, men knappast någon som kan mäta sig med 188 centimeter och 87 kilo Martin Frid.

– Njä, det ska vara någon ryss då. Martin är verkligen extraordinär, och han har det i kroppen från början i de rent genetiska förutsättningarna. Han är både stark och snabb och dessutom ambitiös i allt han gör.

Läs mer: Defensiva mittfältare som hemliga vapen i Edsbyn.

Själv är unge Frid av en blygsam natur och inte den förste att framhäva sig själv.

– Klart fysiken är en styrka jag har. Mycket av det här kommer ju från alla år med så mycket skridskoåkning, säger Frid, som dessutom har bandyn i blodet.

– Jo, både farsan och farfar hänger ju där på väggen. Så lite känner jag väl pressen att försöka ta mig dit själv, säger 21-åringen, och sneglar på de förstorade lagfoton på Edsbyns alla guldgäng som hänger i hallen utanför omklädningsrummet i Svenska Fönster Arena.

Där finns farfar Bernt Frid som var med när Edsbyn vann SM-finalen 1962 (3–2 mot Sirius), och pappa Ove Frid som tog sitt SM-guld 1978 när Edsbyn knäckte Västerås i finalen med 6–4.

Den här säsongen får nästa generation Frid chansen att jaga vidare mot sitt gyllene mål från ett mer offensivt grundläge.

– Nu kunde jag ju rycka framåt även som defensiv mitt förra säsongen, men visst känns det skoj att få mer förtroende framåt. Samtidigt är det viktigt att vara bra åt båda hållen, säger Frid, som debuterade i A-laget som 16-åring, i våras skrev på för tre nya år och som nu är redo ta mer plats i rampljuset.

Läs mer: Givet för framtidsliraren att förlänga med moderklubben.

Men ännu kan han se att det finns en del att utveckla.

– Tja, allt egentligen. Men mest kanske att komma till fler automatiska avslut, inte tänka så mycket utan bara ta chansen att skjuta när den kommer. Jag brukar skjuta rätt bra på träningarna, det gäller att få till det på matcherna också.

Magnus "Kuben" Olsson, lagkamrat och tränare, ser en annan huvudnyckel till nästa stora steg för Martin Frid.

– Han är ju lite försynt. Martin måste bara förstå hur bra han faktiskt är, då kommer det att hända grejer...

Mer läsning