Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrtal i backess – trumf i Edsbyn

/
  • Fyrtal i ess säkrar bakåt – Daniel Jonsson, Jocke Svensk, Daniel Välitalo och Hans Andersson.

Bandyns moderna pionjärer finns i Edsbyn.
Först med att bygga en bandyhall.
Och nu först med en fungerande fyrbacklinje utan libero.
– Det känns bra med fler som delar ansvar, säger mittbacken Jocke Svensk.

Annons

Det var ju nästan som en hädelse i "bandykyrkan" på Ön.

Mitt framför den stora banderollen med den legendariske liberon Joe Lönngren, så satte tränare Thomas Liw en fyrbacklinje på isen.

Ett överraskande drag, många hade räknat med att den unge supertalangen Jocke Svensk skulle ta över den klassiska liberorollen när Fredrik Åström tvingades sluta .

Men Jocke Svensk själv var lika cool inför den nya rollen som mittback, som han agerar i en trängd matchsituation.

– Det var bara som en ny utmaning, absolut ingen besvikelse så. Det kändes bra direkt, som libero är man också mer utlämnad. Nu är vi flera som delar på det ansvaret, säger 24-åringen som fick göra landslagsdebut i rysskamperna – men som känner sig lite låg inför stundande kvartsfinal mot Villa Lidköping.

– Det gick rätt bra en sväng, tycker jag. Men jag har varit lite sämre på slutet, gäller bara att bygga upp sig och komma igen i slutspelet.

Det är nu en självkritik som får Daniel Välitalo – den rutinerade parhästen i mittblocket – att fnysa.

– Äh, Jocke har varit grym hela säsongen, han förstår det bara inte själv, säger "Väli", som inte heller han hade några problem med det nya defensiva systemet.

– Nä, jag tänkte väl att det bara är att prova och köra.

Och efter försäsongens lovande test, så har den nya backlinjen blivit en succé i elitserien.

Det finns andra lag som testat modellen tidigare, men inget som fått den att fungera så bra. Men så har Edsbyn också högsta klass på alla landslagsmässiga rollspelare i linjen.

– Det har inte varit några tveksamheter under den här resan. Det har också visat sig fungera så pass bra, vi har ju släppt in minst med mål i elitserien, säger Hans Andersson, oftast i en roll som högerhalvback.

Men i några matcher mot slutet har han skiftat kant med Daniel "Popa" Jonsson. Tränare Thomas Liw vill ha flera varianter levande och tillgängliga.

– För mig spelar det ingen roll på vilken kant jag spelar. Och allra helst vill jag ha en så fri roll som möjligt, säger Daniel "Popa" Jonsson, precis som Hasse Andersson en mångsidig lirare med både offensiva och defensiva kvaliteter.

Bara 86 insläppta mål – det är hela 30 mål färre än förra säsongen – är ett kvitto på fyrbacklinjens defensiva stadga.

Men tränare Thomas Liw ser också att nya offensiva krafter har genererats ur det nya systemet.

– Vi har kanske inte gjort så många fler mål, men vi har fått till ett vassare djupledsspel. Och det börjar där bak, säger Liw.

Nu ser de fyra essen där bak fram emot att täppa igen fler luckor i en intensiv revanschjakt mot Villa Lidköping när kvartsfinalserien startar med hemmamatch på lördag.

– Det blir spännande, och brukar vara roliga matcher mot Villa med mycket folk i båda arenorna. Och vi måste snäppa upp efter att gått lite på sparlåga ett tag, det finns mer att ta av där, lovar Hans Andersson.

Mer läsning