Söndag 21 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamle stormålvakten om mötet mellan sina gamla klubbar: "VSK vinner nog, men..."

/
  • Daniel Kjörling avslutade sin målvaktskarriär i VSK, men startade den på allvar i SAIK.

Daniel Kjörling är stjärnmålvakten som spelat i både SAIK och VSK.
Här avslöjar han vilka han egentligen håller på i semifinalen – och vilka han tror tar sig till final.
En ledtråd: en avgörande faktor är bara ett år yngre än Kjörling själv.

Annons

Det var i SAIK som Daniel Kjörling, 42 år, fick sitt stora genombrott och där han tog sitt första SM-guld 1997 (han har fem totalt).

Motståndare då: VSK.

SAIK vann med 5–4 i en klassisk final som slutade med klubbens första guld på 51 år.

Det hann bli en en hög med minnevärda matcher mellan de här två klubbarna med Kjörling i målet, om inte hos det ena laget så hos det andra.

– Under min tid i SAIK vann vi oftast hemma men fick oftast stryk på Rocklunda. Efter min sista säsong i SAIK 2003 blev det ju Västerås, och då VSK kanske ett något sämre lag än tidigare – men vi lyckades oftast vinna mötena med SAIK ändå, säger Kjörling.

Det kan kanske berott på dig.

– Hehe, nja, inte enbart tror jag. Det är klart man tände till extra i de matcherna, men samtidigt var det hela tiden viktiga matcher, toppmöten, och då kommer sånt automatiskt.

Säsongen 2010 blev hans sista, sedan bestämde han sig för att lägga av.

Andreas Bergwall är bara ett år yngre än vad du är, känner du kanske att du slutade för tidigt?

– Nja, jag hade säkert hållit ett par år till, men när jag slutade kände jag att det var dags, jag hade en civil karriär jag ville satsa på och barn som också kräver sin tid. Och jag har inte saknat det speciellt mycket heller, faktiskt mindre än jag trodde.

– Men när det drar ihop sig till slutspel och så där, då känner man ju lite sug förstås...Kjörling har försökt ha kvar lite kontakt med bandyn, först genom ett år som målvaktstränare i Västerås och den senaste säsongen som ett slags mentor åt Tillbergas unga målvakter Rasmus Eriksson och Kevin Sterner.

– Mm, de ville att jag skulle vara med nån gång i månaden, men det har varit svårt att hinna på grund av mitt arbete. Jag har varit med vid fyra matcher under säsongen, nästan mer som en assisterande tränare åt Oscar Robertson.

– Man skulle vilja kunna vara med mer för att kunna bidra ordentligt. Men jag finns tillgänglig som bollplank.

VSK vann stort i första matchen, vad tror du om fortsättningen av semifinalserien?

– Jag har inte sett så mycket av vare sig Västerås eller SAIK under säsongen, men första semin såg jag. Och VSK är en tung maskin med många spelare inblandade hela tiden medan SAIK har lite fler "toppar" och mer beroende av trion där framme. Jag tror det kan vara det som tar VSK vidare.

Har du redan räknat ut SAIK alltså?

– Absolut inte, det kan man aldrig göra med såna spelare.

Målvakterna då, vad säger du om dem?

– Där får man säga att VSK har en fördel, Bergwall håller väldigt hög nivå fortfarande och har rutinen som är så viktig såna här gånger. Man vet vad man får med honom i mål.

– Martin Falk var det första gången jag såg, och han gjorde några riktigt fina räddningar – men blandade och gav en del tycker jag. Men han verkar vara riktigt lovande.

Till sist, vilka håller du på i semifinalen – ärligt talat?

– Ja, jag funderade på det där själv häromdagen. Eftersom jag gjorde mina första säsonger på högsta nivå i karriären i SAIK så blev jag mer en del av föreningen där. Samtidigt så är det bara "Mossan" och Patrik Nilsson kvar i dagens SAIK, medan det är flera i VSK som jag spelat med under mina sex år där. Så...det är nog VSK ändå – även om SAIK alltid finns kvar i hjärtat.

Kan man säga att det egentligen inte spelar någon roll för dig vilka som vinner?

– Man kan nästan säga så, ja.

Mer läsning