Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gör mer nytta på isen"

/
  • Ville Aaltonen – en bandykrigare och hedersman som sällan blir utvisad.

En tuff kämpe från Björneborg.
Men mer som en Mumin med muskler än en bandybuse.
– Jag behandlar motståndare som jag själv vill bli behandlad, säger Ville Aaltonen, Bollnäs veteran som (nästan) aldrig blir utvisad.

Annons

Ville Aaltonen är en kraftfull 36-åring som inte viker för något eller någon på isen.

Men han har samtidigt en agenda för hur det fysiska spelet ska skötas.

– Jag försöker alltid gå in hårt med kroppen, och låter bli att veva med klubban så mycket. Det ska vara tufft, men juste, säger veteranen med förmågan att för det mesta hålla sig borta från utvisningsbåset.

Och undviker regelmässigt att "snacka ut" sig.

– Alltså, jo, men visst kan jag ta ett snack med domaren, men försöker inte göra det i onödan. Man får ju reagera, men det är också viktigt att ha en bra dialog med domarna, säger Aaltonen, som de senaste säsongerna haft runt 25 utvisningsminuter i snitt på 26 matcher under grundspelet.

Undantaget var förra säsongens dipp med hela 85 minuter på botbänken.

– Det kan ha lite att göra med hur motigt det var spelmässigt, men jag vet också att jag åkte på flera felaktiga utvisningar där jag inte var i närheten av händelserna, säger Ville Aaltonen, en smula stolt över ett så pass rent "brottsregister" – både för egen del och för laget.

Bollnäs toppar just nu fairplay-ligan tillsammans med Sandviken, både med 300 minuter totalt. Värst just nu är Tillberga med 530 minuter på botbänken.

I detta finns en given logik, menar tränare Jocke Forslund.

– Med många som deltar i ett spelförande lag följer per automatik färre utvisningar. Och i ett defensivt läge där man måste jag boll blir det ju fler, säger Forslund.

För rutinerade Aaltonen handlar det också om ett långsiktigt tänk som ger resultat.

Och har gjort under flera år, de senaste fem säsongerna har Bollnäs som sämst slutat femma i fairplayligan, och vunnit den två gånger. Då dessutom med en viss Johan Berglund i laget, ofta sedd gäst på botbänken.

– Vi har jobbat med hur vi vill bete oss på planen, det handlar om att få bort onödiga utvisningar och det börjar ju sitta bra nu. Man gör helt enkelt mer nytta på isen, säger Ville Aaltonen – så här långt en av fyra "nollor" i laget, där de övriga är Samuli Koivuniemi, Samuli Helavouri och Markus Ståhl.

Värstingen i Giffarna efter 20 spelade matcher är backen Erik Stoor med sina 70 minuter.

I onsdagens webbTV-sända omstart hemma mot Hammarby jagar "Starke Mumin" dubbel revansch, dels efter relativa urspårningen i Vetlanda och bortaförlusten på Zinken.

– I Vetlanda var det lite energiläckage efter flera superbra matcher, vi var inte så dåliga men inte heller tillräckligt bra. Nu ska vi vara redo igen, säger Ville Aaltonen – som förväntar sig en annan matchbild mot Bajen den här gången.

– Något annat vore väldigt förvånande, det går nog inte att spela mer defensivt än vad Hammarby gjorde på Zinken. De behöver poäng och vill nog visa lite mer, kan nog bli en bra match av det...

Mer läsning