Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldhjälten från 1975 lämnar över sjuan

/

Det är nu 40 år sedan Ljusdals BK tog sitt första, och hittills enda, SM-guld i bandy.
Därför kommer laget att spela den sista hemmamatchen i elitserien i en retrotröja – som väcker minnen.

Annons

1975 vann Ljusdals BK SM-guld efter finalseger med 8–4 på Söderstation mot Villa Lidköping. Den stora hjälten var Stefan Johansson – anfallaren sköt fem mål i finalen, och utsågs även till årets man i svensk bandy den säsongen.

Det är således 40-årsjubileum i år. Det kommer att uppmärksammas under lördagen när Ljusdal spelar säsongens sista hemmamatch i elitserien – topplaget Hammarby kommer på besök.

– Grundidén var att ha de här tröjorna i bortamatchen mot Villa, säger Jocke Bergius, materialförvaltare och kanslist i Ljusdals BK.

– Men det poppade upp lite för snabbt inpå den matchen, så det får bli nu i stället. Den lilla kopplingen är ju att finalen 1975 spelades på Söderstadion, säger han.

Stefan Johansson spelade i tröja nummer 7 på den tiden, och innan avslag på lördagen kommer han därför lämna över retrotröjan till dagens nummer 7 – Ljusdalsmittfältaren Oscar Jonsson.

– Det blir en fin gest som en hyllning till Stefan, säger Jocke Bergius.

LBK av i dag dras med svaga publiksiffror. Men Jocke Bergius hoppas att det kan bli lite mer drag på lördagen.

– Det är tufft att locka folk, alla väntar ju på matcher som betyder något. Men jag vet att det kommer ett gäng Bajensupportrar, och det är Järvsö IK (ishockeyklubben) som är matchens förening, så det kanske kan komma lite folk från Järvsö som vanligtvis kanske inte går på bandy, säger Jocke Bergius.

Retrotröjorna kommer bara att användas i matchen mot Hammarby. Sedan ska LBK auktionera ut dem.

Mer läsning