Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund: "Satsningen är underbar – men att prata SM-guld tror jag inte på"

Sergei Lomanov Jr spelar bandy i Sverige. Bara det får det att vattnas i munnen på en bandyälskare. Men SM-guld? Dit är vägen så oändligt lång...

Annons

IFK Vänersborg står som löjliga säsongens stora vinnare sedan man i tur och ordning presenterat Pavel Bulatov, Nikita Ivanov och Sergei Lomanov Jr.

Tre spelare av yppersta världsklass och nyförvärv som höjer temperaturen i bandy-Sverige till kokpunkten – och det redan i maj.

Räkna med att World Cup-generalen i Sandviken slickar sig runt munnen efter en vår där flera lag värvat spelare som vi för några år sedan bara kunde drömma om.

Nu har vi helt plötsligt en elitserie med de bästa svenskarna (borträknat Erik Säfström och Christoffer Fagerström) och några av de bästa ryssarna.

Bandypuls krönikör Leo Hägglund hyllar värvningen av Sergei Lomanov Jr.

Det uppsving vi upplevt de senaste säsongerna kommer få en kurva lika brant som K2.

Jag bara längtar tills cuperna börjar bana väg mot tidernas elitserie. Men samtidigt ska vi nog tona ner förväntningaran lite på vad Vänersborgs nyförvärv kommer ge för effekt.

För tittar vi på startelvor och trupper är Västerås, Villa, Sandviken och Bollnäs, för att nämna några, minst lika bra kommande säsong.

I Bollnäs fall är Patrik Nilsson en perfekt spelare för att få en nära nog komplett startelva, om han nu levererar – och i Sandvikens fall har man nu fått in den där mittfältaren i Alan Dzhusojev som man saknade den här vintern.

Villa och Västerås är lika bra och står på ett status quo.

Vänersborg kommer definitivt vara ett lag för topp fyra säsongen 2016/2017, men man kommer till spel utan profiler som Martin Röing och Christoffer Fagerström – där den sistnämnde måste känna sig lite blåst på konfekten sett till vad som hänt de senaste veckorna. Hade han dragit till Neftyanik om han haft koll på rysstrion?

Sergei Lomanov höjer bucklan efter 4-3 segern i finalen mellan Sverige och Ryssland vid VM i Vänersborg 2013.

Truppen i övrigt då? Robin Öhrlund är en intressant spelare som klubben knutit till sig, men knappast en bärande toppspelare i elitserien redan nu. Jocke Hedqvist kommer fortsätta att ösa in mål, men annars är det ingen överdriven flora av toppspelare som finns i Vänersborg – även om det finns en del riktiga guldkorn.

Så att prata om SM-guld i mars tror jag inte på. Däremot så kan IFK Vänersborg mycket väl stå där och jubla 2018.

Men satsningen är underbar, och den här formen av rysk invasion välkomnar jag varje dag i veckan. Så hatten av för Vänersborg. Lilla Paris kommer bli en livsfarlig utmanare till de senaste årens suveräner.

Mer läsning