Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarby sämst i klassen

/

Hammarby fostrar minst egna spelare i hela elitserien.
Det visar Bandypuls granskning.
– Att vi var sämst trodde jag kanske inte, säger sportchefen Stefan "X:et" Erixon.

Annons

LÄS MER: Så många elitseriespelare har ditt favoritlag fostrat

Bandypuls granskning av spelartrupperna i elitserien visar att Bollnäs är det lag som fostrat flest elitspelare inför säsongen 2015/2016.

Sämst i klassen av elitserieklubbarna är Hammarby. Bara tre spelare i hela elitserien har Hammarby som moderklubb – Kasper Milerud och Stig Fischer i nuvarande truppen och Aksel Ekblom i Västerås SK.

Siffrorna förvånar sportchefen Stefan "X:et" Erixon.

– Att vi var sämst trodde jag kanske inte. Men bandy har inte varit nummer ett för ungdomar i Stockholm, säger han.

LÄS MER: "Världens bästa målvakt" startade karriären i klassiska Lesjöfors

Den främsta anledningen till de skrala siffrorna tror Stefan Erixon är begränsade träningsmöjligheter med många lag i klubben som får enas kring bara en isyta.

– De som är 15-16 år har inte särskilt bra träningstider och om du då är duktig i flera idrotter och det står och väger, då kanske det är lättare att välja fotboll eller något annat. Med en hall skulle det bli en helt annan sak, med en till yta så att de yngre får träna mer, säger han.

Stefan Erixon pratar också om bristande ledarförsörjning.

– Vi behöver jobba mer med ledarbiten. Hammarby har varit rätt dåligt på att följa upp spelare efter karriären. Jag vet inte om det är Stockholm i sig, att det är mer logistik än på landsbygden. Eller så är det bara en omskrivning för många olika anledningar, säger han.

LÄS MER: Här är klubben som fostrar flest spelare i elitserien

Jobbar ni för att förbättra de här siffrorna på sikt?

– Vi ser det som en självklarhet, att jobba med utveckling av unga är jätteviktigt. Men det behövs möjlighet till isträningar och ledarförsörjning för att det ska växla upp och det jobbar föreningen med. Det är ett av de viktigare projekten.

Hur ser du på framtiden om ni på sikt inte kan försörja er själva med spelare?

– Det finns jättemånga fördelar med att ha spelare från de egna leden, både ekonomiska och sportsliga och för publiken. Men vi har blivit van med mycket importspelare till Stockholm av olika anledningar. Det finns större möjligheter här än på landsbygden som lockar folk att komma hit, säger Stefan Erixon.

Mer läsning