Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarbys löfte till spelarna – trots publiktappet: "Det som hände i fjol ska inte hända igen"

/

Stort publiktapp, Stefan Erixons avhopp och onsdagens "chockförlust" mot Sirius.
Hur står det egentligen till i Hammarby?
– Jag skulle säga att vi mår relativt bra ändå, säger Jens Göthberg, ordförande i Hammarby Bandy AB.

Annons

Hammarby har alltid varit ett av elitseriens starkaste publiklag. Förra säsongen hade klubben ett publiksnitt på 2 571 åskådare.

Men efter sju spelade hemmamatcher i årets elitserie är Hammarby bara femma i publikligan med ett snitt på 1 734 åskådare. För många lag är det en stark siffra, men med Hammarbymått mätt finns betydligt mer att önska. I fjol, vid exakt samma tidpunkt och antal matcher, var publiksnittet 2 447 åskådare på Zinkensdamms IP. Det innebär att klubben hittills den här säsongen har tappat 713 personer per match.

För en klubb som för ett år sedan tvingades till sänkta spelarlöner , och vars budget till väsentlig del baseras på publikintäkter, kan det låta som en katastrof. Men enligt Jens Göthberg är det inte krisläge.

– Vi har ett nytt biljettsystem i år, så vi har nog inte tappat så mycket i realiteten för nu har vi bättre koll på inträdet. Tidigare har vi inte haft råkoll och jag anklagar ingen, men vi har styrt upp entréerna väldigt mycket. Sedan är vi ändå lite besvikna och vill gärna ha fler på plats, men med all respekt – vi har mött vissa lag som kanske inte är några vändkorsvändare och det är klart att det slår på publiksnittet, säger han.

Siffrorna visar ändå att ni har 700 åskådare färre per match hittills. Hur kommenterar du det?

– Det är inte bra förstås. Det enda vi kan göra är att jobba vidare och försöka rätta till det genom att spela attraktiv bandy och få folk till Zinken. I budgetarbetet är det alltid en risk med publikintäkter, man kan bara utgå från föregående år. Men jag tycker inte att man ska stirra sig blind på antalet. Det är krona per åskådare som är intressant, säger Jens Göthberg, som inte vill gå in på exakta siffror för budgeten.

– Vi vill hålla den för oss själva, men vad man kan säga är att vi vill komma upp till senaste årets publiksnitt.

Förutom åskådartappet under säsongens första hälft hoppade Hammarbys ikon Stefan Erixon av sitt uppdrag som sport- och marknadschef i tisdags. Det följdes på onsdagen upp med en sensationell 2–4-förlust hemma mot Sirius. Samband eller slump? Det senare, enligt Jens Göthberg.

– Jag skulle säga att vi mår relativt bra ändå. Sirius-matchen kan man inte dra några slutsatser om, de spelade jävligt tajt och taktiskt bra. Om vi har lite mer tålamod och tur är jag ganska övertygad om att vi kan vinna när vi möts igen på fredag.

Det är ett år sedan ni sänkte spelarlönerna. Hur ser ekonomin ut nu?

– Vi täljer inte guld med täljkniv, men jämfört med förra året går det inte att jämföra. Det är klart mer stabilt nu. Vi kom in med massa synder förra året som vi har hanterat nu, allt sådant är utrensat. Vi har en stabil grund att utgå ifrån och vi har varit tydliga mot spelartruppen att det som hände förra året inte ska hända igen. Det är den nya styrelsens löfte, säger Jens Göthberg.

De gamla synderna, vad handlade de om?

– Kostnadsläget var totalt sett ansträngt när vi gick in i förra säsongen. Det har gjorts ett enormt arbete med att få ordning på allt – som att rensa upp i avtal och styra upp nytt sponsorupplägg. Vi har spetsat till det på intäkts- och kostnadssidan.

Bandypuls har under torsdagen sökt Stefan Erixon utan framgång. I Hammarbys pressmeddelande på tisdagen pratade han om att "gå vidare mot nya utmaningar och lämna över till någon annan med ny energi".

– Jag tycker att det är väldigt synd, men jag har full respekt för hans beslut, säger Jens Göthberg.

Varför slutar han?

– Vi har inte haft någon klubbchef sedan Swanér (Niclas) sade upp sig för ett nytt jobb i somras, så det har varit ett vakuum där. Stefan har med sin ambition och kraft tagit en stor del av det tunga lasset och det har dränerat honom på kraft och energi. Det är jättetråkigt, han är Mr Hammarby. Nu får vi i lugn och ro titta på en ersättare som kan leda det dagliga arbetet.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning