Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammarbys ordförande om sprickan i laget – och framtiden: "Det är fan min plikt att hantera situationen"

/
  • Hammarbydepp efter 3–8-förlusten i kvartsfinal 5 av 5 mellan Sandviken och Hammarby i Göransson Arena.

Hammarbys kaossäsong är över.
Nu ska spillrorna sopas ihop inför nästa höst och vinter.
I en lång intervju med Bandypuls berättar Hammarby Bandy AB:s ordförande Jens Göthberg om de senaste månadernas turbulens – som nu kulminerat i en ny öppen spricka i spelartruppen.
– De får uttala sig till vem de vill, säger han.

Annons

En minst sagt stormig säsong har nått sitt slut för Hammarby. Kvartsfinaluttåget i Göransson Arena i måndags blev starten på bandy-Sveriges största snackis just nu, slutspelet borträknat. När Johan Willes direkt efter matchen avslöjade för Bandypuls att han lägger av med bandyn sjöng han också ut om turbulensen i laget.

– Vi var åtta spelare, de äldsta i truppen, som ställde en fråga till styrelsen: ville vi ha nån chans i år eller skulle vi skita i det? Och skulle vi ha nån chans var vi tvungna att få in ny energi, det var så vi kände det, sade Johan Willes om det hastiga tränarbytet under VM-uppehållet.

Senare på måndagskvällen uttalade sig tidigare lagkaptenen Robert Rimgård, från falangen i truppen som inte stöttade beslutet att sparka Magnus Brodén, till bloggen Bandyfeber :

– Jag tappade gnistan helt och det är inte längre kul att komma till Zinken. Hela den här grejen tog väldigt hårt på mig och jag har mått väldigt dåligt efter det här. Jag känner mig sviken av en del av mina lagkamrater.

LÄS MER: Hedberg: "Jag står inte bakom att Magnus får gå"

På onsdagen fick Bandypuls en längre intervju med mannen som under hela säsongen stått mitt i stormen: Hammarby Bandy AB:s ordförande Jens Göthberg, till vardags advokat.

– Sportsligt har jag inga direkta synpunkter. Det har gått ungefär som vi förväntade oss. Vi ska vara topp fyra-topp sex någonstans och det blev vi. Sedan har det varit turbulent i organisationen i övrigt. Jag har full respekt för att folk säger upp sig, men det har blivit väldigt mycket "hands on"-arbete för styrelsen, vilket har varit jobbigt, säger han.

Efterspelet till kvartsfinaluttåget har inte gått honom förbi. Jens Göthberg har läst och hört om både Johan Willes och Robert Rimgårds uttalanden, men han är inte intresserad av att kommentera dem.

– De får uttala sig till vem de vill. Nu måste vi hantera nästföljande säsong och vi har inplanerade samtal med spelare inför nästa säsong.

Men nu när spelarna har sjungit ut – kan du som ordförande ge din syn på hela situationen?

– Beslutet var inte enkelt att ta, men vi kom överens med Magnus (Brodén) om att vi går vidare utan att gå in på detaljer mellan oss och det tycker jag fortsatt att vi ska göra. Sedan får spelarna uttala sig som de bedömer känns bra. Jag vill inte gå in och diskutera mer om den saken. För mig är det fullt fokus på att få bitarna på plats till nästa säsong.

LÄS MER: Kaoset i Hammarby: "Väldigt mycket fram och tillbaka"

Jens Göthbergs svar går i linje med hur han besvarat media ända sedan avskedandet av Magnus Brodén blev officiellt. Att klubben inte lagt fram alla korten på bordet har upprört många supportrar. I sociala medier har tonläget ofta varit högt gentemot styrelsen. En del fans har krävt deras avgång. Jens Göthberg erkänner att tankarna har funnits på att säga tack och adjö.

– Klart man har funderat i de banorna, absolut, det är bara att konstatera. En del elakheter har skrivits, absolut, men jag tar det. Det går att få tag i mig, det är inte så att vi försökt gömma oss från ansvaret som vi bär hela vägen fullt ut. Men det är bara en supporter som ringt mig, och några sponsorer, och då har jag haft bra samtal med dem, säger han.

– Å andra sidan hade det varit en enkel väg för mig att lämna. Då hade någon annat fått kliva in och börja riva runt. Det är fan min plikt att försöka hantera situationen på bästa sätt, så att det är krattat inför nästa säsong.

Vill du fortsätta som ordförande i Hammarby?

– Den diskussionen tar jag med valberedningen. Det är årsmöte och bolagsstämma i juni, så processen fortgår med kontakt med valberedningen. Men det är ingen prestige för mig. Vill inte klubben ha mig kvar får jag kliva av.

* * *

Hammarbys arbete inför nästa säsong är redan i gång. Frågorna är många, men svaren desto färre. Hur ser truppläget ut? Riskerar klubben en spelarflykt? Vem eller vilka blir tränare? Ekonomin, hur ser den ut?

Först och främst behöver klubben försöka ena den splittrade spelartruppen.

– Vi måste försöka få ihop gruppen. Det ligger på oss i styrelsen, spelarna och även den nya tränaren, vem det nu blir, att hantera den frågan. Förhoppningsvis läker tiden alla sår, men samtidigt får man inte vara naiv och dölja eventuella olika uppfattningar. Det måste upp på bordet och lösas öppet i gruppen.

LÄS MER: Efter Willes – här är nästa spelare som slutar i Hammarby

Enligt Jens Göthberg har 13 spelare kontrakt med Hammarby över nästa säsong eller längre. David Pizzoni Elfving skrev nytt treårskontakt i maj 2015 och Adam Gilljam och Patrik Hedberg har två år kvar på sina avtal, för att nämna några. Men i Hammarbys kritiska läge är det oklart om det som står skrivet på papper verkligen gäller.

– Man måste vilja spela i Hammarby också, men vi har fått positiva signaler, säger Jens Göthberg.

– Med de förutsättningar som är, vi var ett av två slutspelslag som inte har hall, kanske det finns vissa spelare som rent bandyprofessionellt skulle vilja spela någon annanstans. Samtidigt är det många som vill lira med oss. Att spela på Zinken, det är ballt.

En helt öppen fråga inför nästa säsong är tränarbiten. Lösningen med Stefan "X:et" Erixon och Anders Östling var i första hand tillfällig. Jens Göthberg är nöjd med duons arbete, men om det blir en fortsättning är oklart.

– Det var ingen lätt situation för dem att komma in i läget som var, men de har gjort ett bra jobb. Vi ska ha en avstämning med dem i morgon (torsdag) och prata om vad som varit. Vi har alla dörrar öppna, men själva uppdraget för dem var "här och nu, de sista seriematcherna och slutspel". Sedan får vi diskutera vidare med dem.

LÄS MER: "Jag förstår att Magnus är väldigt besviken på oss"

Ekonomin i Hammarby är ett annat frågetecken. Att laget trots 0–2-underläge i kvartsfinalserien mot Sandviken krigade till sig en extra hemmamatch, som sågs av 3 600 åskådare, blev en stor bonus för klubben. Men inte heller kring ekonomin vill Jens Göthberg gå in på några detaljer även om han är öppen med att situationen är ansträngd.

– Som för de flesta klubbar är det tufft rent ekonomiskt, men vi jobbar med det också och att försöka få till ett acceptabelt årsbokslut. Vi har en stark balansräkning sedan tidigare, men resultatmässigt är det tufft. Jag vill inte föregå bokslutsarbetet, men de närmaste veckorna blir hektiska både sportsligt och ekonomiskt, säger Jens Göthberg.

– Om man säger så här då: Jag räknar inte med någon utdelning från Hammarby Bandy AB, även om det inte är orsaken till att man äger aktier där.

Mer läsning