Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han dömer finalen – fullbordar sin "grand slam": "Äntligen som Gert Fylking sa"

I februari dömde han sitt livs första VM-final för herrar.
Nu fullbordar Roland Fager den "grand slam" han drömde om på väg hem från Ryssland.
På lördag dömer han Västerås SK–Villa i sin allra första SM-final för herrar.
– Ska jag vara ärlig är jag inte helt överraskad, säger 51-åringen från Köping.

Annons

Sveriges olycka, uttåg mot Finland i semifinal, i VM i Uljanovsk blev Roland Fagers lycka. Det innebar att han fick uppdraget att döma Ryssland–Finland i finalen som hemmanationen vann.

På flygplanet hem till Sverige fick Bandypuls en intervju med Roland Fager som hoppades på "grand slam" genom att även få döma sin första SM-final. I måndags fick han glädjebeskedet från forne stordomaren Håkan Sjösten som numera är ordförande i domar- och regelkommittén.

– Det känns underbart. Otroligt inspirerande och fantastiskt kul. Jag har sett fram emot det i många år och nu får jag äntligen vara ledare i den här matchen, säger Roland Fager.

Ingen dålig start på veckan, det där?

– Jag sa faktiskt det när jag kom till jobbet, att det var en annorlunda måndag. Riktigt roligt.

Hur tog du emot beskedet?

– Ska jag vara ärlig så blev jag inte helt överraskad. Jag visste att det stod mellan mig och två-tre huvuddomare till, det var så det kändes i alla fall. Jag var förberedd och tog emot beskedet med glädje. Äntligen, som Gert Fylking sa.

Roland Fager, som jobbar som avdelningschef i ventilationsbranschen vid sidan av bandyisen, har dömt elitbandy sedan 1995. Han upplever att de senaste två åren har varit hans bästa.

– Förra säsongen och den här är snarlika för mig. Skillnaden i år är att jag får leda en VM-final och SM-final.

Hur laddar du dagarna inför din första SM-final?

– Det är första gången som huvuddomare i finalen, men jag har upplevt liknande situationer. Jag njuter den här veckan. Funderar mycket på matchbild, läser lite om lagen, tittar på form i slutspelet, statistik, sådana saker. Jag pratar mycket med kollegorna.

Roland Fager fortsätter:

– Det är bara njutning, plus mitt jobb som jag har till hundra procent som ska skötas.

VSK–Villa. Vad tror du om den finalen?

– Båda lagen står för fart och positiv bandy. Det här är verkligen ett tråkigt svar, men du får det ändå: Det är verkligen 50-50, många känner nog så. På förhand känns det väldigt lika. Jag tror att bägge lagen kommer topprestera och att det blir fartfylld bandy.

Assisterande domare i herrarnas SM-final blir Fredrik Johansson och Kenneth Kristiansson. Ulrik Bergman blir fjärdedomare.

Mer läsning