Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hånade domare på Twitter – nu döms Tillbergas klubbchef till dryga böter

/

Tobias "Zocke" Johnsson kallade en linjedomare för "pajas" och "stinsjävel".
Nu döms Tillbergas klubbchef till 15 000 kronor i böter.
– Jag blir mycket förvånad om RIN inte river upp beslutet, skriver han i ett mail till Bandypuls.

Annons

Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson har dömts till dryga böter för sitt uppträdande på Studenternas i Uppsala den 4 mars.

Det var under kvalmatchen Sirius–Tillberga som han gick till angrepp mot en linjedomare i sociala medier. Enligt domen från Svenska bandyförbundets disciplinnämnd har Tobias Johnsson bland annat kallat en linjedomare för "pajas" och "stinsjävel" på Twitter i samband med ett mål som han anser att Sirius fick gratis.

Under matchen ska Tobias Johnsson också ha twittrat om att han skulle ner och "rensa domarrummet", vilket ska ha uppfattats som ett hot. Enligt domen menar Tobias Johnsson att inlägget, som togs bort kort efter publicering, syftade på att "rensa luften i domarrummet". Disciplinnämnden har dock bedömt yttrandet som en efterhandskonstruktion och nu döms Tillbergas klubbchef till 15 000 kronor i böter för missfirmelse, hot och att han "skadat sportens anseende".

I ett mail till Bandypuls ger han sin syn på det inträffade:

"Givetvis har jag uttryckt mig klumpigt och i affekt vilket jag även bett om ursäkt för. Det var det mest horribla domslut jag sett i hela mitt bandyliv och tyvärr gick en säkring. Jag är en känslomänniska, på gott och ont. Allt fokus hamnar ju såklart på min reaktion och inte på det faktum att Sirius fick ett mål gratis av linjedomaren i ett oerhört känsligt läge i ett elitseriekval".

Under utredningen har Tobias Johnsson hävdat att han besökte Studenternas som åskådare och inte som klubbchef. Enligt disciplinnämndens dom, som Bandypuls tagit del av, representerar han dock alltid klubben i bandysammanhang i egenskap av klubbchef. Det gäller även Twitterkontot som missfirmelsen och hotet publicerats från, enligt disciplinnämndens dom.

"Tydligen gör man även bedömning att man inte kan vara privatperson i bandysammanhang om man är involverad i förening, förbund eller någon kommitté. Det betyder i praktiken att de kan anställa två stycken som hanterar dessa ärenden framöver om allt som sägs på läktaren eller i sociala medier är straffbart. Men det är deras bekymmer att ta konsekvenserna av sina beslut", skriver Tobias Johnsson i ett mail.

Tillbergas klubbchef kommer att överklaga domen till Riksidrottsnämnden.

"Domen i sig har jag inte så mycket kommentarer kring eftersom jag inte är riktigt insatt i ärendet. Faktum är att själva beslutet från DN (disciplinnämnden) var det första underlaget jag fått mig tillställt i hela den här soppan. Mot den bakgrunden kommer jag givetvis överklaga till RIN då ett grovt formfel begåtts i handläggningen. Jag blir mycket förvånad om inte RIN river upp beslutet".

Mer läsning