Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har aldrig varit skadad – nu missar Aaltonen premiären och 6-8 veckor med Bollnäs GIF

Ville Aaltonen har spelat bandy på högsta nivå i 20 år.
Under den tiden har han egentligen bara missat tre (!) matcher – ingen på grund av skada.
Men vid torsdagens träning med Bollnäs GIF tog turen slut, när han trampade på en klubba och skadade ljumsken.
– Tja, rehab blir ju en ny erfarenhet, säger den 37-årige mittfältaren som missar fredagens premiär och 6-8 veckor av säsongen.

Annons

Ville Aaltonen började spela seniorbandy som 16-åring med Narukerä hemma i Björneborg.

Ville Aaltonen - en veteran som håller stilen i Bollnäs GIF. Nu får han en sällsynt lång startsträcka.

Det finska kraftverket har sedan ångat på i Ljusdals BK, Zorkij och allra mest i Bollnäs GIF.

Läs mer: Bakslag för Bollnäs

Och det i säsong efter säsong, match efter match i en närapå obruten följd. Ett flyt som är få förunnat i en krävande sport.

– Jag har bommat tre matcher, två gånger var jag avstängd och en gång best-man på ett bröllop hemma i Finland. Det är det hela, berättar Ville Aaltonen, en krigare på isen och lite av bandyns "Superman". Han är själv, vid närmare eftertanke, ganska förvånad över att det har hållit så länge.

Läs mer: Nilsson har ett finger med i spelet igen

– Mest av allt har jag väl haft en väldigt tur som klarat mig från skador så länge. Delvis handlar det också om bra gener från föräldrarna. Jag har också varit noga med att sköta träningen och komma fysiskt väl förberedd, och det kan ju också ha sin betydelse, säger Aaltonen – inte alltför nedstämd över sin nya situation, även om timingen såklart var ganska sur.

Ville Aaltonen har under flera år varit delaktig i ett projekt för att kartlägga elitspelare under och mellan matcher.

TV: Aaltonen bollar med lagkamraterna

– Jag har ju bara spelat på under så många år i både klubblag och landslag, förr eller senare måste det komma någon skada också. Visst var det ett beskt besked, men det blir samtidigt en ny erfarenhet att köra rehabträning och få veta hur det känns att komma tillbaka.

Det var på torsdagens träning som olyckan, till slut då, var framme.

– Det var en klubba på fel ställe, och jag trampade liksom luft med stor kraft. Det kändes direkt att det här var något värre än bara en liten smäll, för sådana har jag ändå åkt på tidigare, berättar Aaltonen.

Som därmed missade Bollnäs genrep i söndags, och i början av veckan fick beskedet att han riskerar missa även de närmsta två månaderna.

Läs mer: Trivs i hetluften

Ville Aaltonen och förre BGIF-liraren Juho Liukkonen i det finska landslag som tog VM-silver.

En given ambition är nu att komma tillbaka så fort det bara går.

Redan under torsdagen åker Ville Aaltonen för vidare konsultation med en specialist, allt för att bästa tänkbara upplägg för rehabträningen.

– Det finns verkligen inget annat att göra, nu är det bara att köra på för att bli av med skadan. Det blir hård träning som vanligt, det är målet som blir lite annorlunda. Även om jag tror att det är snäppet roligare att träna för match än för en comeback.

Ett avbrott blir det dock i helgen, när Ville Aaltonen flyger hem till Finland när tio år yngre lillebror Jussi (målvakt i IFK Motala) döper sitt barn.

– Jag har inte bestämt mig helt, men kanske hänger jag på Bollnäs ner på premiären i Vetlanda. Sedan är det bara hårt jobb som gäller.

Läs mer/Enkät: Spelarna inför selitserien

Mer läsning