Måndag 15 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Brobergs nya tränare

/
  • Fredrik Rexin har hållit till på Zinkensdamm som tränare för allsvenska Tellus de två senaste säsongerna. Nu är han klar som ny tränare i Broberg.

Fredrik Rexin kommer från två framgångsrika säsonger i allsvenska Tellus.
Nu tar han över som ny huvudtränare i elitserielaget Broberg.
– Man tar det inte det här för att få en bekväm resa, utan för att få en utmaning, säger 27-åringen som är fostrad i Ljusdal.

Annons

Fredrik Rexin hann med att få några säsongers elitserierutin som ung spelare i moderklubben Ljusdal.

Sedan gick flytten till Göteborgsområdet där han spelade allsvenskt för Surte, GAIS och Frillesås.

Spelarkarriären lade han dock ner tidigt – redan i 25-årsåldern. Tränarkarriären inleddes i stället som assisterande tränare i Tellus för två år sedan, och förra säsongen hade han ansvaret själv.

– Det har gått bra i Tellus, trea i serien två år i rad, trots minimala förutsättningar, säger Fredrik Rexin, som i våras letade sig hem till Hälsingland igen och bor nu i Hudiksvall. Han har precis slutfört bandyförbundets elittränarutbildning vid Lillsveds folkhögskola.

– En bra utbildning, som tog upp olika områden inom ledarskap och bandy. Den gav mig nya intryck och idéer som jag kommer spinna vidare på och applicera, säger han.

Brobergs tränare och sportchef Svenne Olsson har vid flera tillfällen uttalat att han haft som avsikt att ta ett steg tillbaka – och letat en ny huvudtränare i elitserieklubben.

– Svenne ringde redan i mars. Men har man haft en säsong där man kört allt själv utan assisterande så blir det tungt och man känner sig orkeslös. Det var lite för tätt inpå, även om det var ärofyllt att få förfrågan, säger Fredrik Rexin, som nu fått vilat upp sig och omvärderat sitt beslut.

– De hörde av sig igen. Jag är ju en bandynörd, och tänkte: "Vad ska jag vänta på?". Hur ska man samla på sig erfarenheter, åka runt bara kolla på bandy eller ta tag i det direkt, säger han.

Fredrik Rexins uppgörelse med Broberg handlar om ett avtal över ett plus ett år.

– Grundtanken är en säsong först, där vi får testa på från båda håll. Det var ju några år sedan jag rörde mig i elitserien, säger han.

Hur är din filosofi som bandytränare?

– I bandy går det inte att bara värva de man vill ha, utan man får kolla mer efter de individuella egenskaperna som finns.

Vad vet du om laget du ska träna?

– Broberg har alltid haft en bra speed, sett från mig som följt laget utifrån. Dessutom ger de aldrig upp, utan krigar på i 90 minuter. Det är en jävligt bra grej att bygga på, för det är vad som krävs.

Fredrik Rexin jobbar som personalchef med utgångspunkt från Stockholm. Han kommer även fortsättningsvis att pendla två dagar i veckan till huvudstaden för arbete.

– Det är bara att tacka arbetsgivaren som låter mig gå ner i arbetstid, säger han.

Det är naturligtvis en hel del som skiljer ett lag i allsvenskan utan resurser som inte har några elitambitioner från ett lag i elitserien som har gått till slutspel tio säsonger i rad.

Men det finns även likheter, enligt Fredrik Rexin.

– Det är ju en liknande situation med att vara utan hall, så det får man försöka förvandla till fördelar. Man får försöka utnyttja träningen på liten rink för att få upp tempo, säger han.

Just nu är det Göran Härdin som har ansvar för fysträningen i Broberg. Fredrik Rexin hoppas kunna åka och se sig om i sin nya miljö snarast.

– Jag vill träffa tränarstaben så fort som möjligt, och se hur läget är. Sedan träffa spelarna och planera från augusti och framåt.

27 år och huvudtränare i elitserielag, hur nervöst är det?

– Man tar inte det här för att få en bekväm resa, utan för att få en utmaning. Det låter säkert som en klyscha, men det är så man utvecklas.

Mer läsning