Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är supertalangen som tagit en plats bland Villas stjärnor: "Det är lite overkligt"

Lidköping skriker efter ett historiskt SM-guld.
Mitt i hettan står jättetalangen, lantbrukaren och supportern Martin Karlsson som blivit ordinarie på stjärnspäckade Villas mittfält.
– Jag förstår att folk hoppas. Jag har själv varit en av dem, säger 19-åringen inför semifinal 3 mot Bollnäs.

Annons

TV: Se Villa–Bollnäs, semifinal 3, här

Villa Lidköping har troligen aldrig stått bättre rustat för att bärga klubbens första SM-guld. Truppen kryllar av stora namn, man slutade tvåa i elitserien och inget lag släppte in så lite mål som Villa.

Men bland alla stjärnor finns det ett namn som sticker ut i startelvan den här säsongen. Till vänster på mittfältet, bredvid centrale Jesper Eriksson och giganten Johan Esplund till höger, har Martin Karlsson varit ordinarie under stora delar av säsongen.

– Det är lite overkligt när man tänker på det ibland, säger 19-åringen, som vid sidan av bandyn jobbar som lantbrukare på familjens gård i den lilla orten Lundsbrunn knappt två mil öster om Lidköping (se tv-inslaget).

Mittfältaren, med spelförståelsen och passningsklubban som adelsmärken, gör sitt tredje år i moderklubben Villas a-lag. I fjol lånades han ut till samarbetsklubben Lidköpings AIK mitt under säsongen för att få mer speltid. Ambitionen inför i år var att bli uttagen till alla a-lagsmatcher i Villa. Att han skulle bli ordinarie kunde Martin Karlsson inte ens drömma om när försäsongen drog i gång förra våren.

– Det var inte så att man satt i april förra året och tänkte att om elva månader ska jag vara startspelare när vi spelar semifinal, det trodde jag inte. Man tänker inte på det under match, men när man sitter hemma ibland och tänker på vilka man har bredvid sig på mitten och de offensiva spelarna, då känns det häftigt.

Med en så snabb framgång – kan det vara svårt att hålla fötterna på jorden ibland?

– Nej, jag tycker inte att det är så svårt. Så fort jag slappnar av lite är jag inte lika bra, så jag måste ligga på full koncentration för att kunna prestera.

Hur inspireras du av stjärnnamnen du har runt dig på mittfältet?

– Det ger väldigt mycket att spela med Johan och Jesper. Jag tycker om att spela med dem, vi förstår varandra bra. Sedan är det riktigt häftigt att spela med Muhrén också.

LÄS ÄVEN: Möt Villas brinnande högerback

När Martin Karlsson pratar om sin genombrottssäsong är det framför allt tränaren och numera spelaren Magnus Muhrén som lyfts fram. Även om det ibland har knorrats på Lidköpings gator och torg över klubbens strategi att satsa på en "föredetting" före duktiga talanger stöttar Martin Karlsson beslutet fullt ut. Han berättar också att huvudtränaren Johan Sixtensson hade en dialog med juniorerna i a-truppen inför Magnus Muhréns comeback.

– Han frågade vad vi tyckte. Vi hade tränat med Muhrén då, och så bra som han var då... Han var topp fem på träningarna. I alla fall jag kände att det ger mig mer att spela fem minuter mindre per match för att få lära mig mer av honom. Det är häftigt och lärorikt att spela med honom.

Vad har Magnus Muhréns ankomst till klubben betytt enligt dig?

– Det har gjort hur mycket som helst. Han har tillfört två stora saker: Att vi spelar ett helt nytt offensivt spel där vi masserar motståndarna så att luckorna till slut öppnas. Det andra är hans vinnarmentalitet, att han vunnit så mycket och med den respekt han klev in i Villa. När han pratar, då lyssnar man, säger Martin Karlsson, som även lyfter fram samarbetet mellan Magnus Muhrén och Johan Sixtensson.

– Johan har hand om helheten och sköter det på ett jättebra sätt. De två har kompletterat varandra väldigt bra, med Johan som en väldigt bra tränare defensivt.

LÄS ÄVEN: Tim Persson aktuell för comeback

I kväll tar Villa emot Bollnäs, som vann på Sävstaås i lördags, i semifinal 3 i Sparbanken Lidköping Arena. Förväntningarna i staden är skyhöga. 4 250 sålda förköpsbiljetter betyder lapp på luckan i vanliga fall, men med dispens kan Villa komma att lyftas fram av runt 5 000 åskådare.

– Det är häftigt. Jag har gått på varje Villamatch med pappa sedan jag var fyra år, så jag har själv varit en av dem som stått där och hoppats att Villa ska gå till final, säger Martin Karlsson, som minns våren 2012 när Villa blev klart för SM-final för första gången sedan 1983 efter förlängningsseger mot just Bollnäs.

– Det var den största dagen i mitt liv, så jag förstår att folk i stan hoppas. Men vi i laget tänker bara på en match i taget. Känslan efter förra matchen var att vi kom upp i 75 procent av vad vi kan. Vi kom tillbaka till den gamla Villabandyn som var innan Muhréns tid och gick i varje anfall. Ändå var vi så pass nära att slå Bollnäs, så vi känner ändå att vi är riktigt bra.

Om Martin Karlsson och Villa spelar sig hela vägen till Tele2 Arena är en fråga som får sitt svar innan den här veckan är över.

Men vad händer sen? Kontraktet med Villa går ut och på kö står andra klubbar och vill ha 19-åringens signatur.

– Jag kan inte säga vilka, men det är två-tre stycken som hört sig för. Det är smickrande när någon annan klubb ringer, men jag spelar gärna i Villa också. Jag har sagt att jag vill fokusera på bandyn under slutspelet, så vi kommer ta det efter säsongen. Sedan får vi se vart jag spelar nästa år.

LÄS ÄVEN: Storpublik att vänta – Berlin lägger över pressen på Villa

Mer läsning