Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedqvist njuter av livet i Vänersborg

/

Fiasko i Svenska cupen, men i World cup hoppas IFK Vänersborg ta ut sin revansch.
Man ska göra det med en 37-årig hälsing som stortrivs med livet i Västergötland.
– Mitt mål i dag är att vara kvar i Vänersborg, säger storskytten Jocke Hedqvist.

Annons

När Bandypuls når Vänersborgsanfallaren sitter han i bilen på väg norrut. Innan World cup-starten i Sandviken under torsdagen ska Jocke Hedqvist, som växte upp i Söderhamn, hem till Hälsingland för att hälsa på och övernatta hos sonen Felix som går hockeygymnasium i Hudiksvall.

– Jag sover hos honom i natt och möter gänget vid två på Scandic i morgon, säger han.

Gänget är bandylaget. Efter en försäsong med högt och lågt ska IFK Vänersborg rätta till formen i World cup innan seriepremiären hemma mot Sandviken om drygt två veckor.

LÄS MER: Petter Andersson tillbaka efter skademardrömmen

– Det här är den största försäsongsturneringen, så det här har man laddat lite extra för. Det är alltid kul att möta de bästa lagen och mäta sig med dom. Vi har revanschlusta i gänget efter Svenska cupen, säger Jocke Hedqvist.

Efter att ha vunnit Vänercupen, där Villa Lidköping stod som främsta utmanare, i mitten av september åkte Vänersborg två veckor senare till Svenska cupen och åkte på tre raka förluster mot Västerås SK, Edsbyn och Broberg. Framåt mäktade laget bara med fyra mål.

– Det var upp som en sol och ner som en pannkaka. Vi mötte bra motstånd, men framför allt var vi för dåliga försvarsmässigt. Vi kanske bjöd upp lite väl mycket till dans och då höll det inte. Nu är det viktigaste att vi får gå tillbaka till våra grunder och inte svävar iväg och försöker spela för positiv bandy, säger Jocke Hedqvist.

I fjol gick Vänersborg hela vägen till final i Göransson Arena. Bara Västerås SK, som vann med 4–1, stod i vägen för klubbens första World cup-titel någonsin. Om laget kan nå lika långt i år?

– Vi får börja med att ta oss vidare från gruppen, det är vår målsättning. Vi har ett bra go i laget och ser fram emot cupen enormt, säger Jocke Hedqvist.

TV: Se höjdpunkterna från Broberg–Vänersborg i Svenska cupen

1993 debuterade han i Broberg. Nu står han inför sin 23:e säsong som a-lagsspelare. 38-årsdagen slår in i november för anfallaren som säger sig vara i fysisk toppform.

– Ju äldre man blir, desto mer får man träna. Upplägget har sett ut som de gjort de senaste försäsongerna. Det enda är att jag kanske känner mig något starkare än i fjol just i muskler, säger han.

Berätta hur du som veteran lägger upp träningen inför en säsong.

– De senaste åren har jag varit väldigt noggrann. Inte lika mycket full styrka, utan jag har mer haft ett mer inriktat program för att hålla mig skadefri och samtidigt orka så mycket som möjligt. Jag har hittat en bra väg med styrka och intervallträning blandat med cykel och löpning.

En stor del i hans träning har IFK Vänersborgs fystränare Calle Klingborg (styrka) och Mikael Werner (intervaller och löpning). Jocke Hedqvist är inte sen att hylla dem.

– De har gjort ett fantastiskt jobb. De lyssnar på individen och har hittat en bra väg just för mig.

Elva mål har Jocke Hedqvist noterats för hittills under försäsongen. Då ska man komma ihåg att han lämnade Svenska cupen mållös. Totalt sett är han nöjd med formen och målfabrikationen även om helgen i Lidköping var ett bakslag.

– Det där går hand i hand med vad laget gör. Är laget bra får jag mina möjligheter. I Svenska cupen funkade det inte alls, jag fick inga lägen och det berodde både på laget och mig själv. Men det är alltid en själv man får rannsaka först när man inte får lägena.

LÄS MER: Så följer du World cup på Bandypuls

Bandy har varit en del av hela hans liv. Annat kunde det knappast bli med Brobergsprofilen Pär Hedqvist som pappa. Jocke Hedqvist pratar fortfarande om kärleken till sporten, trots att han sysslat med a-lagsbandy längre än vad lagkamraten Adam Herou Löf (född 1995) levt.

– I åldern jag är nu brinner man lite mer i vissa matcher, det är bara att konstatera. Men framför allt tycker jag att det är så roligt med bandy och jag vill spela och utveckla vår grupp i Vänersborg.

Kommande säsong blir hans femte i klubben. Han anlände från moderföreningen Broberg under stormiga former 2011. Bara dagar efter att han hade värvats uteslöts han ur spelartruppen för att behandlas för sina alkoholproblem. Men om starten var svår så stortrivs han fyra år senare med livet i Västergötland.

– Det finns inga planer på att flytta hemåt. Jag trivs och mår väldigt bra här. Jag längtar efter att få vara nära grabben och se när han spelar sin hockey, men jag känner samtidigt att Felix kanske är sugen på att flytta neråt i Sverige i framtiden, säger Jocke Hedqvist.

Något slut på karriären ser han inte än, den fruktade anfallaren med skottet som gett honom smeknamnet "Jocke Dunka".

– Man ska aldrig säga aldrig om framtiden, men som jag känner nu vill jag inte sluta med bandyn än. Mitt mål i dag är att vara kvar här i Vänersborg.

IFK Vänersborg inleder World cup med att möta norska Ready på torsdagskvällen.

Mer läsning