Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedqvist tänker ladda om – efter karriären och utbildningen: "Blir gärna tränare direkt"

/
  • Blivande tränaren Jocke Hedqvist med sin nuvarande tränare, och förebild, Stefan Karlsson.

Jobbigt att bara lämna sporten efter avslutad karriär?
Lösningen kan vara en snabb omstart som tränare.
Jocke Hedqvist har planen klar.
– Jag vill vara helt redo när den dagen kommer, säger den 38-årige skarpskytten i Vänersborg, antagen till årets elittränarutbildning.

Annons

Bandy är en sport med tunga traditioner.

Det handlar om kunskap och kärlek som inte sällan traderas inom familjen, många av dagens storspelare har pappor som var ess på sin tid.

Och många av dagens tränare är tidigare spelarprofiler på högsta nivå.

Michael Carlsson i mästarlaget Västerås, Jonas Claesson i Vetlanda och Thomas Liw i Edsbyn – bara för att ta några exempel.

Lita också på att fler är på väg bland – inte minst de äldre – dagens aktiva profiler i elitserien.

Med ett nyskrivet tvåårskontrakt i Vänersborg är han inte där ännu.

Men när väl det tuffa avskedet kommer, då tänker Jocke Hedqvist vara redo för nästa steg direkt.

Läs mer: Ut i kvarten

– Jag vill vara helt klar den dagen, och ha möjligheten öppen att gå in i rollen som tränare. Det har varit en ambition jag haft en längre tid, säger Jocke Hedqvist.

Redan förra året fick han plats på den högre utbildningen till elittränare.

– Men då blev den avblåst eftersom så många hoppade av. Men nu ska den starta i augusti, och det är ganska viktigt att det blir av nu, säger Hedqvist, väl medveten att utbildningen om bara några år kommer att vara ett krav för en licens som elittränare.

Bakom planerna på nästa karriär ligger en djupt rotad kärlek till den sport som Jocke Hedqvist inte vill skiljas från.

Läs mer: Högtryck "hemma" på Hällåsen

Det är en passion som tar sig många uttryck.

– Jag ser oerhört mycket bandy, precis allt när jag bara får chansen. Det finns mycket jag kan plocka med mig till en roll som tränare.

Vilka tränare har betytt mest för dig och gett kunskaper som du tar med dig?

– Jag tar väl lite från alla, jag har skrivit ned en massa saker mest hela tiden. Ola Johansson och Franco Bergman gjorde ett otroligt jobb under mina år i Edsbyn. Och kanske särskilt Olas förmåga att få ut så mycket av varje spelare. Min nuvarande tränare Stefan Karlsson har också en särskild betydelse, inte minst som han kan få alla i ett lag att dra åt samma håll. Det handlar om lite olika filosofier, men båda med sina värden, säger Jocke Hedqvist.

Som tränare kan jag tänka mig att du kommer att lägga en del fokus på att vässa skyttet?

– Absolut. Det kan i bland kännas som skyttet inte är lika mycket värt som annat i bandyn. Men det är en oerhörd styrka att ha i ett lag. Se bara på hur Västerås använde det i slutspelet och SM-finalen, där Patrik Sjöström fick ösa på och det gav ju resultat. Det är ett vapen som går att utnyttja bättre, om lagkamraterna i högre grad hjälper skyttarna till bra lägen.

Vilka lag kan du drömma om att helst få möjlighet att träna?

– Oj, det återstår att se vilka möjligheter som bjuds. Men det finns ju två lag med en särskild plats i mitt hjärta, och det är Edsbyn och Vänersborg. Jag trivs så bra i Vänersborg, och Edsbyn är en förening som gjort så mycket för mig. Så...gärna något av de lagen då.

Och jag som trodde du skulle satsa allt på golfen efter bandykarriären?

– Hehe, jo men det blir nog en hel del golf också. Jag spelar en del tävlingar på Nordea Future Tour, och har en topp 15-placering som bästa resultat förra säsongen. Det flöt på bra där, och jag sänkte mitt handicap ganska rejält och ligger nu på 1,2. Det ska nog finnas tid över för mer golf också.

Men först ska du spela lite mer bandy – och dundra in ännu fler mål?

– Det får vi hoppas. Nu känns det som jag troligen skrivit på mitt sista kontrakt som spelare, men det beror också på hur kroppen känns efter de här två åren. Bandy är ju det roligaste jag vet. Och det går faktiskt fortfarande att utvecklas. Jag gjorde faktiskt 27 spelmål den här säsongen, fler än någonsin tidigare...

TV: Hattricket mot Bollnäs

En annan vass profil som satsar på elittränarutbildningen i år är Alexander Mayborn.

– Men jag vet inte om jag är färdig som spelare ännu, säger 31-åringen till TTELA, som funderar på ett erbjudande att bli spelande tränare i allsvenska Blåsut BK.

Läs mer: Levererade i annandagsderby

Mer läsning