Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helavuori redo för hetluften – i Sveriges varmaste arena: "Det suger kraft"

/
  • Som en jättelik tågstation – Arena Vänersborg har sin egen skala och värme.
  • Samuli Helavuori har en stigande formkurva.

Ännu en tuff bortamatch i väst för Bollnäs GIF.
Den här gången handlar det även bokstavligen om rena hetluften.
– En hall som kräver lite extra, säger 24-årige Samuli Helavuori inför gästspelet i landets varmaste bandyhall – Arena Vänersborg.

Annons

Bandyns fartspelare gillar när det är lite kyligare klimat, och ganska hård is. Det gäller även Bollnäs snabbe vänsterhalv Samuli Helavuori.

– Jo, de bästa hallarna vad gäller isen finns i Trollhättan och Vetlanda, det är ju också lite kallare hallar, säger Helavuori, som vet hur jobbigt det var att spela VM-matcher i Vänersborg.

Läs mer: Finsk sorti i VM-semi.

– Då var isen väldigt mjuk, det suger kraft. Tydligen var den så även i början av den här säsongen. Men jag har pratat med Mikko (Lukkarila - forward i Vänersborg) och säger att den är mycket bättre nu.

Läs mer: Publiken trivs i Vänersborg.

Den ståtliga och elegant välvda arenan i Vänersborg – invigd hösten 2009 till hiskelig kostnad av runt 275 miljoner kronor – är den i särklass mest behagliga för bandypubliken. Här funkar det bra med bara kavaj.

Men för spelarna ställer den speciella krav.

– Värmen är ju så ovanlig, den tar energi och det gäller att vara redo för det. Man måste ju dricka mycket mer än normalt, till exempel. Men samtidigt känns det fånigt att gnälla över i grunden bra förhållanden, när man vet hur usel det kan vara utomhus, säger Samuli Helavuori, som kommer från en regnruskig landslagshelg hemma i Finland, som ännu väntar på landets första bandyhall.

– Det var så himla trist för arrangörerna, när nu äntligen både Sverige och Ryssland var på plats. Men vi fick ju två matcher, och det var väldigt nyttigt, säger Helavuori, som annars haft en ovanligt fin bandyhöst hemma på Sävstaås.

Läs mer: Skrev på för tre nya år.

Där har också både den vindsnabbe vänsterhalven och hela det blåorangekollektivet hittat en ny växel.

– Så känns det absolut, vi har en bra kurva. Nu kunde förstås både jag och andra i laget gjort fler mål. Men vi skapar ändå mycket i matcherna, det är viktigt att komma ihåg. Vi har en bra känsla och njuter av att spela bandy, säger Samuli Helavuori, som så här långt svarat för tre mål på tio matcher.

– Hmm, tja, jag har haft lägen för minst dubbelt så många. Men det kommer, lovar den formstarke vänsterhalven.

Läs mer: Helavuoris historia i Bollnäs.

Och det kan behövas om Giffarna ska vända en något negativ bortatrend, där fem matcher bara gett en seger (5–2 mot Kalix) även om det handlat om bra prestationer.

Inte minst mot V-lagen Villa (2–4) och Västerås (2–3).

– Där var vi riktig bra med, och skapade egentligen tillräckligt för att vinna matcherna. Vetlanda borta var en sämre insats. Nu laddar vi om, och ska fortsätta driva vårt eget spel, säger Samuli Helavuori.

Bollnäs tar bussen söderut tidigt på onsdag morgon, sover i Örebro efter matchen och börjar fokusera på fredagens heta hemmaderby mot Edsbyn.

Dessvärre finns det en risk att laget får klara sig utan sin bäste målgörare.

Christian Mickelsson krockade olyckligt på måndagens träning och kände sig ganska groggy efteråt, det kan handla om en lättare hjärnskakning.

Mer läsning