Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellmyrs: "Deppar ett tag till"

/
  • Per Hellmyrs var Bollnäs mest värdefulle spelare, tillsammans med Daniel Berlin.

Fjärde säsongen i Bollnäs GIF.
Och fjärde gången som lagets mest glänsande stjärna.
– Det här vill jag dela med Daniel Berlin, säger den 32-årige kreatören Per Hellmyrs, den här gången stjärnligans vinnare med knapp marginal.

Annons

Per Hellmyrs har varit en självlysande bandystjärna länge nu.

Inte minst under sina säsonger med Bollnäs GIF, där han har varit den store härföraren.

Särskilt under den magiska säsongen 2011/12 då Per Hellmyrs noterade oslagbara (?) 70 stjärnor totalt, Ville Aaltonen var rejält akterseglad som näst bäst med sina 28 stjärnor.

Men den här säsongen fick Hellmyrs dela ansvar och stjärnglans med Daniel Berlin, då blev det också blev ett tajt race i bandypuls stjärnliga.

Hellmyrs gjorde ett tidigt ryck, men Berlin jobbade sig starkt upp i kontakt och till slut skiljde bara en enda stjärna.

Per Hellmyrs landade på 59 stjärnor, Daniel Berlin på 58 och långt därefter kom Andreas Westh (väl så viktig i sin roll, dock) med 16 stjärnor.

Och det kunde ha blivit fler om det där sista skottet av Andreas Westh – på passning från Hellmyrs – gått stolpe in i stället för ut i slutsekunderna i sista hemmakvarten mot Västerås.

Även den formella statistiken för i bevis att Per Hellmyrs var Giffarnas mest värdefulle lirare under säsongen, med totalt (grundserie och slutspel) 46 poäng fördelat på 13 mål och 33 assist.

– Jag kunde lätt byta bort alla andra assist om det bara blivit mål på det där sista. Jag såg ju hur Westh smög upp perfekt mitt i slottet, och tänkte att nu var det väl fan om det inte skulle bli mål, säger Per Hellmyrs, som ännu kan höra ekot av den ödesdigra klangen i stolpen.

– Det var som man blev döv, och det var ju så typiskt för oss den här säsongen. Det har varit lite stolpe ut många gånger, säger en ännu skakad Hellmyrs, som får kämpa med den där tomheten som drabbar så hårt när en säsong plötsligt tar slut.

– Det var som om någon ryckte undan mattan. Vi kände oss inte färdiga där och då. Vi var lika bra som Västerås i tuffa matcher, och jag trodde verkligen vi skulle fixa en femte och avgörande.

Nöjd ändå med att plocka hem stjärnligan – igen?

– Vet inte det, känns verkligen som att jag vill dela den titeln med Berlin i så fall. Vi har båda haft stora förväntningar på oss och klarat de bra som drivande spelare, vi har gjort allt vi har kunnat.

Vad är du personligen mest nöjd med i ditt spel den här säsongen?

– Att jag har orkat driva på laget i match efter match, träning efter träning.

Någon del som kunde ha fungerat bättre?

– Tja, jag kunde väl ha gjort några fler mål, men å andra sidan hamnar jag inte så ofta i lägen för avslut.

På en tiogradig skala – vilket betyg får laget för säsongen?

– En sjua för grundserien, vi tappade några viktiga poäng lite för enkelt och kunde lätt ha fått en bättre placering. Men slutspelet får en nia, där lyckades vi lägga i en växel till och snäppa upp både känslor och inställning.

Vad behöver adderas och bli bättre för att ni ska nå längre nästa säsong?

– Svårt svara exakt på just nu, men helt klart behöver vi spetsa truppen med mer tyngd och offensiv kraft.

Du har två år på kontraktet, inga andra funderingar än att fullfölja det?

– Nej, absolut inte! Jag vill vara med på den här resan, en satsning som bara har börjat. På sikt ska vi bli väldigt bra, och mycket av grundjobbet har vi gjort den här säsongen.

Hur laddar du batterierna till ett VM en dryg månad bort?

– Först ska jag deppa ett tag till, plus vila och läka. Sedan krävs ju några träningar för att komma bra förberedd till Chabarovsk. Det blir väl att snacka ihop sig med de blågula i Edsbyn och Sandviken hur vi ska lösa det.

Vilka lag möts i SM-finalen – och vilket vinner?

– Ända sedan oktober har jag sagt att Västerås och Sandvikens möts där, och vilket lag som vinner beror på dagsformen.

Mer läsning