Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellmyrs om rekordsnabba målet: "Var sjukt att se den gå in"

Direkt på avslag skickade Per Hellmyrs iväg ett lyft mot offensiv planhalva.
Sekunder senare hade Bollnäs stjärna gjort sitt snabbaste mål i karriären.
– Det var ju helt sjukt att se den gå in i mål, säger Hellmyrs efter 5–2-segern mot Kalix.

Annons

Matchen mellan Bollnäs och Kalix hade knappt hunnit börja innan Bollnäs hade tagit ledningen. Direkt på avslag skickade Bollnäs Per Hellmyrs iväg ett lyft – en boll som gick rakt in i mål.

14 sekunder enligt den officiella statistiken, men enligt Hellmyrs var det snabbare än så.

– Det måste ha varit närmare sju-åtta sekunder, helt klart mitt snabbaste mål i karriären. Det var ju helt sjukt att se den gå in i mål. Det var ju inte alls min mening, jag ville bara ha upp bollen så långt det gick.

Lyftet ställde Kalix målvakt Björn Hellman totalt.

– Han gick för långt ut, och lyran gick rakt in i mål. Utan att studsa först, säger Hellmyrs.

Den långa lyran som inledde matchen, var även en symbol för hur resten av matchen skulle komma att se ut. Regnet vräkte ner över Kalix IP och gjorde isen i stort sett ospelbar, med stora vattenpölar som effektiva bollstoppare och hinder.

– Vad ska man säga? Makalöst väder. Men vi var ju förberedda på det, vi visste att det skulle bli busväder och kunde förbereda oss för att genomföra en krigarmatch, säger Per Hellmyrs.

Bara fem minuter efter hans rekordsnabba ledningsmål utökade Anders Spinnars Bollnäs ledning till 2–0. En smakstart som gav Bollnäs arbetsro.

– En skön start, man kan fortsätta matchen på ett helt annat sätt och inte ha någon press på sig att ligga och jaga. Det studsar med oss lite i dag, till skillnad från tidigare under elitserien då det mesta har gått emot oss.

Det Hellmyrs syftar på är bland annat ytterligare ett långt lyft i den andra halvleken.

Den här gången från Samuli Helavouri, som en bit in på offensiv planhalva lyfte in ett frislag mot offensivt straffområde. Och även det lyftet gick direkt i mål, och innebar 4–2 för Bollnäs.

Se även: Höjdpunkterna från Kalix–Bollnäs

– Det är sånt som vi inte har fått med oss tidigare, så skönt med lite medgång. Men det bästa är ändå sättet som vi krigar på, och vi har en försvarslinje som gör det riktigt bra, tillsammans med en bra målvakt (Patrik Aihonen), säger Hellmyrs.

Även Bollnästränaren Joakim Forslund var inne på samma linje. Det där med kämpainsats alltså.

– Det svåraste är att förbereda sig för en sån här match, där det kan bli så olika scenarion. Det kan bli allt från skapligt till att matchen ställs in. Nu var det så här vädret var, och grabbarna gör det jättebra utifrån det, säger Forslund.

Inför matchen var Kalix tränare Mats Rönnqvist kritisk till att matchen skulle spelas , och han dömde på förhand ut tillställningen som en parodi.

Så här säger Joakim Forslund om förutsättningarna.

– När matchen börjar, efter att uppvärmningen, så slutar ju nederbörden. Men däremot är det väldigt mycket vatten på isen, så det är väldigt blött. Förutsättningarna hade nog blivit bättre om man hade lugnat sig en halvtimme och försökt få bort lite vatten från isen.

– Men nu var det som det var och man får genomföra matchen på bästa sätt. Och det gör grabbarna i dag.

Läs även: Berlin om Bollnäs start: "Vi har saknat självförtroende"

Mer läsning