Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag avgörs IFK Kungälvs öde – detta har hänt kring elitlicensen

8 april kom beskedet att IFK Kungälv nekas elitlicens. Förra veckan överklagades beslutet. I eftermiddag kommer svaret om klubbens bandyframtid.

Annons

Det har gått 18 dagar sedan Bandypuls avslöjade att IFK Kungälv, som slutade på tionde plats i elitserien, nekas elitlicens till nästa säsong. Sedan dess har det stormat runt klubben med spelare som lämnat och en ordförande som avgått.

På tisdagseftermiddagen håller förbundsstyrelsen ett extrainsatt styrelsemöte för att ge besked om Kungälvs överklagan. Beslutet kommer enligt Svenska bandyförbundet att kommuniceras ut direkt efter sammanträdet.

Hur hamnade då Kungälv i den här sitsen? Enligt Tony Hjertstrand, som avgick som ordförande för ett par veckor sedan, beror det på ett misslyckat styrelsearbete. En annan aspekt är att truppen inför säsongen som gick innefattade hela 23 spelare. Kungälv hade med andra ord störst spelarunderlag i elitserien och det hade klubben inte råd med.

IFK Kungälv i Edsbyn under säsongen som gick.

Det här har hänt sedan beskedet om nekad elitlicens kom för snart tre veckor sedan.

8 APRIL – MARDRÖMSBESKEDET

Kungälv nekas elitlicens. I en längre intervju med Bandypuls efter beskedet sågar ordförande Tony Hjertstrand styrelsearbetet.

11 APRIL – AVGÅNGEN

Tony Hjertstrand avgår som ordförande i klubben.

12 APRIL – SPELARFLYKTEN

Axel Ekholm bekräftar i en intervju med Bandypuls att han lämnar Kungälv. Flera klubbar jagar talangens signatur. Då har spelare som Fredrik Johansson, Erik Schön och Marcus Hillukkala redan lämnat. Bara några dagar tidigare har Mathias Johansson, som senare blir klar för IFK Vänersborg, beskrivit situationen som "rent jävla kaos". Vid det här laget har även tränaren Ari Holopainen klargjort att det inte blir någon fortsättning i klubben.

13 APRIL – RÄDDNINGSAKTIONEN

Supportergruppen Skarpa Gubbar startar en insamling för att rädda klubbens elitlicens.

15 APRIL – ERSÄTTARNA IFRÅGASÄTTS

Styrelseledamoten Reine Svensson menar att "det vore en stor skandal för bandyn" om det bara blir 13 lag i elitserien kommande säsong. Han är tveksam till att IK Tellus och Ljusdals BK, som är lagen på tur om Kungälv nekas elitlicens hela vägen, har organisationer för att spela i elitserien.

19 APRIL – GLÄDJEBESKEDET I MÖRKRET

Första positiva spelarnyheten för klubben under våren: Hampus Kärnman väljer att förlänga kontraktet trots kaoset.

20 APRIL – NYCKELSPELAREN TVEKAR

Viktige målvakten Kimmo Kyllönen berättar att han kommer se över sina alternativ om Kungälv degraderas till allsvenskan.

21 APRIL – "DÅ AVGÖRS KUNGÄLVS ÖDE"

Svenska bandyförbundet meddelar att beslut kring IFK Kungälvs överklagan kommer att fattas tisdagen den 26 april. Det är i dag.

Mer läsning