Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IK Tellus mobiliserar för möjligheten till spel i elitserien: "Har anmält fortsatt intresse"

IK Tellus kan bli det 14:e laget i elitserien nästa säsong. På torsdagen lämnade klubben försäkran om fortsatt intresse till bandyförbundet. – Vi ser en möjlighet här, säger sportchefen Patrik Järmens.

Annons

Om nu IFK Kungälv inte får gehör för sin överklagan på tisdag, då står den lilla euntusiastföreningen IK Tellus på tur för den stora frågan – vill ni spela i elitserien nästa säsong?

Blir det två elitserielag på Zinken nästa säsong?

Läs mer: Tellus och Ljusdal först i kön

För klubbens sportchef Patrik Järmens handlar det om en fajt mellan hjärta och hjärna.

– Vi har ingen anställd i föreningen, och i dagsläget inte en enda avlönad spelare. Det är ett så stort steg och det enda realistiska vore ju att tacka nej. Å andra sidan spelade vi i kvalet för att gå upp, och nu kanske det bjuds en unik möjlighet, säger Patrik Järmens, och sammanfattar den övergripande känslan i klubben så här:

– Vi gör ett försök, om vi får frågan. Om det blir rätt eller fel, det återstår att se. Samtidigt förstår jag det förnuftiga i hur Ljusdal resonerar.

På förbundets anmodan hade IK Tellus att senast på torsdagen i förra veckan anmäla om det fanns ett fortsatt intresse, eller inte, för spel i elitserien.

– En sådan försäkran gav vi då. Det pågår ett hårt jobb på flera fronter där vi har några drivande entreprenörer som kommit in i bilden, säger sportchef Järmens om en klubb som just nu lägger stor energi på att förbereda organisationen för en eventuell uppgradering,

Och samtidigt stämmer av om de förutsättningarna ens finns där.

Ett problem är den korta startsträckan som följer av ett sent beslut, där de flesta elitklubbar gjort det mesta klart och fyllt på i sina trupper

– Det finns inte så många spelare kvar på marknaden i det här läget, säger Patrik Järmens.

Som kanske inte har någon stor pengapåse att locka med, men samtidigt har ju Tellus en sorts automatisk attraktionskraft som Stockholmslag. Ik tellus delar ju även hemmaarenan Zinkensdamm med Hammarby.

Det är en omständighet som klubben kan utnyttja.

– Många vill ju till Stockholm, och det kan vara mycket värt att vi kan hjälpa till med bostad och jobb här. För sådär sex veckor sedan hade vi flera spelare som hörde av sig till oss och var intresserade, men där är ju inte så många kvar nu. Det är en ganska olycklig tajming på allt det här, säger Patrik Järmens.

Förutom svårigheten att säkra ett tillräckligt spelarmaterial, så handlar det om ett stort ekononomiskt åtagande.

Ik Tellus hade den senaste säsongen i allsvenskan inte en enda avlönad spelare.

Läs mer: Den lilla klubben med det stora bandyhjärtat

Om allt går i lås återstår att se, liksom om Tellus ens får chansen att acceptera en uppflyttning utan att ta den svåra vgen via allsvenskan och kvalspel.

Klubbens nya styrelse ska under söndagen hålla ytterligare ett möte i frågan.

Givet är att en plats i elitserien vore en stor händelse för en klubb, med rötterna i Midsommarkransen, som för några veckor sedan firade 95 år.

Och blir drömmen verklighet, så har Patrik Järmens en stark förhoppning.

– Det skulle ge ett betydande ekonomiskt tillskott om vi fick annadagsderbyt mot Hammarby, som har bortamatch nästa gång. Det hoppas jag att det finns förståelse för, både hos förbundet och Sirius.

Mer läsning