Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IK Tellus trimmar elitseriefysiken med effektiv NHL-träning: "Vissa har förbättrad sig 25 procent"

Mjuka värden och tuff "NHL-träning". Det ska hjälpa klubben med minsta omsättningen att öka slagstyrkan inför debuten i elitserien. – En del spelare har förbättrat sina fysiska värden med 25 procent, säger Patrik Järmens, sportchef i IK Tellus.

Annons

Det stora steget från allsvenskan till elitserien kräver muskler.

Något som nykomlingen IK Tellus försöker bygga med egna metoder, och det av ren nödvändighet.

Det blir ett Tellus i bättre fysisk form som tar emot på Zinken i vinter.

– Vi går från en omsättning på 600 000 kronor i allsvenskan till cirka 2,5–3 miljoner. Men då är det ändå sådär fyra miljoner mindre än närmsta klubb i elitserien. Vi måste hitta våra egna vägar, säger Patrik Järmens.

Och sportchefen, bördig från Bollnäs, har med mjuka värden ett ganska bra verktyg att vässa och bredda truppen.

Det kan handla om att ordna bostad och jobb i Stockholm, ett liv i huvudstaden lockar många i allmänhet och såklart finns det även bandyspelare bland dem.

Men det kan också handla om möjligheten att lyfta den fysiska statusen, och det rejält dessutom.

– Det är ett helt nytt koncept. Det ger resultat kortsiktigt men är främst en långsiktig satsning av oss som kör den här träningen hela vintern, men i lite annat format då. Nu kan man uppleva att spelarna i Bajen sneglar på oss och undrar vad vi håller på med, säger Järmens.

Henrik Petré instruerar ett gäng NHL-proffs i Gävle.

Det handlar om ett upplägg för den fysiska träningen under ledning av Team_P3.

Och allt enligt ett skräddarsytt koncept utformat av den gamle Brynäsbacken Henrik Petré, numera styrke- och konditionscoach med bas i Stockholm.

Under flera år har han skött träningen för sommarlediga NHL-proffs i både Stockholm och Gävle. I en crossfit-box har Petré, bland andra, drillat profiler som målvakten Jacob Markström och Nicklas Bäckström.

Nu är det en annan (bandy)del av hans företag som trimmar IK Tellus spelare. I vissa fall med rent häpnadsväckande resultat.

– Det finns spelare som snabbt förbättrat sina värden med runt 25 procent. Särskilt för de som inte varit vana så hård och fokuserad träning tidigare blir det en enorm effekt. Och en del måste till och med bromsas lite, säger Patrik Järmens, som menar att en bättre förutsättning till bra grundträning kan betraktas som ett av de mjuka värden klubben kan erbjuda.

– Det är väldigt spännande. Det handlar om att ligga i framkant, åtminstone på det här området. Det handlar om nya tider med särskilda tester och uppföljning för individuella anpassning.

Patrik Järmens, sportchef IK Tellus bandy

Även här kan sportchef Järmens se en nödvändig utveckling.

– Det är ju en viss skillnad att spela en helgmatch i allsvenskan mot i bland tre tuffa fajter i på en vecka i elitserien. Vi måste vara redo för det, och kommer att få en enorm nytta av den här träningen i vinter.

Kanske har dessa mjuka värden lockat när Tellus under våren förstärkt truppen med sex nya spelare, flera med rutin från elitserien.

Det gäller duon från Hammarby – Jonas Enander och backen Anders Persson, som blir halva i Tellus.

Det gäller såklart Aksel Ekblom, den 25-årige försvararen som vänder hem efter två guldkantade säsonger i Västerås SK.

Kimmo Kyllönen - Tellus kanske viktigaste nyförvärv.

Och det gäller i högsta grad den finske landslagsmålvakten Kimmo Kyllönen, som de senaste säsongerna haft en bärande roll i Sirius och Kungälv. Den rutinerade 32-åringen med de långa utkasten är ett nyckelförvärv vad gäller Tellus möjlighet att "överleva" i elitserien.

Lista: Vårens tio bästa värvningar

På pluskontot finns också en (det är i praktiken klart) förlängning med tränaren Peter Rönnqvist, som vid sin sida som assisterande får unge 25-årige påläggskalven Gustav Purvin.

På minussidan finns sedan tidigare notoriske målskytten Klas Nordström till Hammarby, och nyligen även försvararen Mattias Karlsson som flyttar hem till Borlänge.

– En kännbar förlust, men han är polis och fick sin placering i Dalarna. Vi har verkligen försökt, men det gick inte att rubba det beslutet, säger Patrik Järmens, som därmed säger sig ha två vakanser kvar att fylla i truppen.

– Allt jag kan säga är det handlar om offensiva spelare, och etablerade av hög allsvensk klass eller med rutin från elitserien. Vi hoppas det ska vara klart inom två veckor.

Till helgen åker Patrik Järmens hem till Bollnäs och Hälsingland.

Vilken sorts fiske det handlar om då, det återstår att se...

Mer läsning