Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jocke Svensk Årets komet

/
  • En komet med koll på det mesta – Jocke Svensk har vuxit till en av landets bästa backar.

En cool 23-åring – med kontroll som en veteran.
Edsbyns back Jocke Svensk får priset som Årets komet.
– Det var ju en glad överraskning, säger den avspände profilen, som hellre framhäver kollektivet än sig själv.

Annons

– Det är vad det handlar om, det här är en lagsport, säger Jocke Svensk, men medger samtidigt att han har sin klart bästa säsong bakom sig.

– Det är ju skoj att få ett pris, händer inte så ofta. Och det har ju blivit lite bättre och bättre för varje säsong, årets grundserie var helt okej men i slutspelet var jag helt under isen, säger Svensk – som ser Edsbyns snabba sorti i kvartsfinalen som en smolk i glädjebägaren.

– Det kändes ändå rätt bra, men under slutet av serien och i slutspelet kom vi inte upp i vår bästa nivå. Den som vi hade haft långa perioder tidigare, det var lite surt.

Jocke Svensk är ingen ung man av stora ord, särskilt när det gäller den egna prestationen.

Men man behöver inte gå särskilt långt för att hitta lovorden. Daniel Välitalo – rutinerad radarpartner i mittblocket – säger så här om unge Svensk.

– Han är så grymt bra, han vet bara inte om det själv.

Och några andra som uppmärksammat den lika elegante som tuffe backens kvaliteter, det är juryn bakom utmärkelsen som Årets komet.

Så här låter det i motiveringen; "”Joakim Svensk, Edsbyns IF har i vinter tagit steget in i svenska landslaget, där han debuterade i segermatcherna mot Ryssland. Joakim Svensk är hård och resolut i närkamperna samtidigt som han har ett enormt lugn och spelförståelse med boll.”

Ytterligare ett kvitto på klassen var såklart debuten i landslaget – och därtill en plats i 25-mannatruppen till VM i Chabarovsk.

– Men jag har inga större förhoppningar om att komma med dit, det är heller inget jag räknat med. Jag är nöjd med att bara fått vara med lite och visa upp mig i blågult, säger Svensk – som har ett år kvar på sitt treårskontrakt med Edsbyn.

– Känns bara bra här, och nu laddar vi redan för en ännu bättre säsong.

Och till den nya fyrbackslinjen då – ingen hemlig dröm om att få möjlighet att spela libero på allvar?

– Nä, absolut inte, jag tänker inte så. Får vi bara behålla spelarna i backlinjen, och så ser det ju ut, då är det uteslutet att gå tillbaka till liberospel. Så känner vi allihopa.

Priset som Årets komet delas ut till den bandyspelare som under säsongen gjort exceptionellt stora framsteg.

Utmärkande för Årets Komet ska också vara att pristagaren, i likhet med bandyprofilen Torbjörn Ek, utvecklats till en riktig lirare och dessutom uppträder som ett stort föredöme inom bandysporten både på och utanför plan.

Juryn har bestått av förbundskaptenerna Jonas Claesson och Svenne Olsson, Anna Jepson och Anna Lundén, Radiosportens Per Kahl och Magnus Muhrén, SvT-Sportens Chris Härenstam och Jonas Holgersson, Svenska Spels Andreas Arver och Putte Ramberg samt juryns sekreterare Lasse Sandlin. 

Det är tredje raka året som utmärkelsen går till en hälsing – förra året gick det till Adam Gilljam (Hammarby) och året dessförinnan till Edsbyns målvakt Erik Persson.

Mer läsning