Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Willes slutar efter det bittra uttåget – och talar ut om tränarkarusellen i Hammarby

/

Det var de äldre spelarna, åtta till antalet, som var drivande till att Hammarbytränaren Magnus Brodén tvingades bort från sin post.
Det avslöjar nu mittfältaren Johan Willes, som slutar med bandyn efter lagets kvartsfinalförlust mot Sandviken.

Annons

Han dröjde sig kvar längst på isen av de nedslagna Hammarbyspelarna efter den till slut klara 3–8-förlusten i den femte kvartsfinalen.

Hammarby reste sig efter 0–2 i matcher och höll liv i kvartsfinalsserien ända in på sluttampen, men räckte inte till när det skulle avgöras i Sandviken. En turbulent säsong är därmed slut.

Tränaren Magnus Brodén fick sparken, till mångas förvåning, i slutet av januari och Stefan Erixon och Anders Östling tog över. Laget förlorade de tre sista matcherna i elitserien och de två inledande slutspelsmatcherna innan vändningen kom.

– X-et och Östling har gjort det bra, det är mycket tack vare dom att vi lyckades vända utvecklingen och det är starkt att vi tvingar fram fem matcher med tanke på hur säsongen har varit. Vi var riktigt nere i källaren ett tag, och har egentligen inte vunnit särskilt många matcher sedan vi slog Kungälv 9 december. Det är väl bara segern mot Villa som är nåt att hänga i julgranen efter det, säger Johan Willes som nu avslöjar varför Magnus Brodén fick gå.

– Vi var åtta spelare, de äldsta i truppen, som ställde en fråga till styrelsen: ville vi ha nån chans i år eller skulle vi skita i det? Och skulle vi ha nån chans var vi tvungna att få in ny energi, det var så vi kände det. Då var tron att viljan att vinna skulle var så stark att alla skulle köpa det när det ändå var åtta spelare som kände att förtroendet var slut. Men då var det fyra spelare som inte köpte det alls och de tappade all energi i stället, och det var olyckligt.

– Men på nåt sätt kan jag tycka att man måste vara lite proffsig också.

Hur försvann förtroendet, med förlusterna? Brodén vann ändå SM-guld med Hammarby.

– Jag säger inte att Brodén var en dålig tränare, jag tycker att han har många bra idéer och som du säger, har tagit SM-guld med Bajen förut och gjort det bra. Men Mourinho vann Premier League förra året och fick sparken. Du behöver inte vara en dålig tränare bara för att du får gå.

– Jag tyckte inte riktigt att han lyssnade på HELA gruppen. Vi hade ett möte efter förlusten mot Sirius hemma när han frågade rent ut om vi hade förtroende för honom. Då hade vi ett bra snack och det var många som fick energi av det, men så följde han inte upp det vi sa och så försvann det igen.

Vad måste till i Hammarby inför nästa säsong?

– Jag vet inte, min cirkel är sluten nu. Jag tog mina första skär här i Sandviken nånstans julen 1984 och de sista i kväll. Det har varit ett jobbigt och tufft år med dåliga förhållanden, jag åkte ur landslaget och så tjafset med Brodén. Man har fått kämpa i år, och det har inte varit riktigt lika roligt som de tre föregående åren i Neftyanik och Sandviken.

Vad tycker du själv har varit höjdpunkten i din karriär?

– Åh, jag vet inte. Jag är hemskt tacksam att jag fått spela i landslaget och VM, hela Rysslandsäventyret i Neftyanik med finalen i ryska cupen var en höjdare, de två finalerna i Friends och första guldet med Hammarby – hela den historien. Det var coolt, jag får vara nöjd med det.

Kommer du ha nån kontakt med bandyn?

– Jag får se, nu ska jag först och främst ta igen lite tid på jobbet på Sandviks huvudkontor och rå om min fru Therese som fått dra ett tungt lass under mina aktiva år.

Vad tror du om resten av SM-slutspelet?

– Det känns som Sandviken höjt sig en nivå jämfört med serien, men jag tror att de här kvartsfinalerna kan ha slitit en del. Västerås är tunga, och jag tror de tar SM-guldet, men hjärtat säger SAIK eftersom jag spelat med så många där, säger den 33-årige Johan Willes.

LÄS ÄVEN: Sviten i fara – då lyfte SAIK mot semifinalen: "Jag har varit nervös i två dagar"

STISSE ÅBERG: Supersvit och superspel – och en Super-Ted på det

SE ÄVEN: "Storspel när det verkligen behövdes, SAIK

Mer läsning