Fredag 19 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johansson efter Kungälvs nya skalp: "Det är skönt att vara nederlagstippat"

/

Kungälv fortsätter att överraska i elitserien.
På onsdagen kom säsongens andra smäll på ett förväntat topplag – storseger i Ale Arena mot Vänersborg med 6–1.
– En felfri match, där vi följer vår gameplan hundraprocentigt, säger tvåmålsskytten Fredrik Johansson.

Annons

Förra säsongen, som slutade med att Kungälv fick kvala sig kvar i elitserien, alternerade Fredrik Johansson mellan att spela halv och offensiv mittfältare.

Den här säsongen har i stället fått en mer defensiv och central mittfältsroll – där hans främsta adelsmärke skridskoåkningen ska användas fullt ut.

– Det är kul och passar mig bra. Skridskoåkningen är min styrka, och jag får jobba över stora ytor i defensiven och ta långa åkningar och bygga spel, säger han.

LÄS MER: Kungälvs kapten efter mardrömsöppningen på Sävstaås

Den mer defensiva rollen kan kanske också förklara varför 29-åringen inte är lika framstående i poänggörandet som tidigare. Innan onsdagens möte med Vänersborg stod han på ett mål och en assist på fem matcher.

– Det är ju lite skillnad på att spela som offensiv mittfältare. Jag hamnar ju längre ner i banan nu, och får bollen längre ner. Så man har väl inte den kraften på sista tredjedelen, säger han.

LÄS MER: Så gick det i alla onsdagens matcher i elitserien

Den gängse uppfattningen om IFK Kungälv brukar vara att västkustlaget ska få det tufft. Men efter storskrällen borta mot VSK och onsdagens uppföljning med hela 6–1 i Ale Arena mot Vänersborg kanske den uppfattningen bör omprövas.

– År efter år är vi tippade i botten, men vi gillar det. Vi tycker det är skönt att vara nederlagstippade, vi ser det som en fördel att andra lag tror att vi är sämre än vad vi själva anser att vi är, säger Fredrik Johansson, som sköt 5–1- och 6–1-målen på vänsterhörnor.

– Jag skjuter från ett håll, så det blir en del i alla fall. Vi har bra skyttar från vänster, och brukar turas om, säger han, och hyllar lagets insats mot Vänersborg.

– Vi är jäkligt nöjda med matchen, vi gör en felfri match och följer vår gameplan hundraprocentigt. Vi lyckas med defensiven och är effektiva när vi får lägen.

Hur tänker du på ett kommande slutspel?

– Till att börja med ska vi göra en bättre säsong än den förra då vi fick kvala. Men det är klart, jag hade ju ljugit om jag sagt något annat än att man drömmer om slutspel. Det skulle vara hur fräckt som helst. Men det är fruktansvärt många bra lag och en bra serie, så det blir tufft. Men kan vi hålla nivån som hade mot VSK och mot Vänersborg så finns det goda chanser.

LÄS MER: Bandypuls experter i enkät om säsongsinledningen

Kungälv har spelat sina tre första hemmamatcher inomhus i Ale Arena i Bohus. På lördagen har man Edsbyn borta – för att sedan förhoppningsvis kunna göra premiär hemma i Kungälv på Skarpe Nord på onsdag mot Sandviken.

– De ska börja med isen i dag, så man hoppas att den ligger klar då. Mot Sandviken vill man helst spela på Skarpe, och inte på blankis, säger Fredrik Johansson med ett skratt.

Mentalt att vara hemma på riktigt också kanske?

– Ja, det är klart att det ger oss lite extra.

Mer läsning