Lördag 20 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonsson om inledningen i den nya klubben: "För fem år sen hade jag inte trott att jag skulle spela nu"

/
  • Oscar Jonsson gjorde Edsbyns första mål i elitserien, mot Gripen
  • 38-årige Oscar Jonsson trivs bra i sin nya klubb

Han hade bestämt sig för att flytta hem och avsluta karriären i Ljusdal. Men när moderklubben åkte ur elitserien valde Oscar Jonsson att fortsätta bandysatsningen i Edsbyn.
Än så länge ser inte den 38–årige mittfältaren nått slut på karriären.
– Så länge det funkar jobbmässigt och familjemässigt så kör jag på, säger Oscar Jonsson.

Annons

Efter åtta säsonger i Hammarby flyttade Oscar Jonsson inför säsongen 2009/2010 hem till Ljusdal för att avsluta karriären. Riktigt så blev det inte. När Ljusdal åkte ur elitserien i våras valde mittfältaren att fortsätta sin karriär i Edsbyns IF .

– Det var inte alls min tanke eller plan på något sätt. Jag skulle avsluta i Ljusdal. Men jag är riktigt glad att jag tog chansen, säger Oscar Jonsson, men betonar att det var långt ifrån självklart att han skulle fortsätta spela bandy:

LÄR MER: Oscar Jonsson uttagen i Veckans lag

– Det är klart det inte var självklart att kasta sig in i hetluften igen och pendla till Edsbyn. Jag kände ändå att jag ville vara med och se om jag kan tampas med de bästa fortfarande. Jag har mer att ge både fysiskt och inställningsmässigt, jag känner mig fortfarande hungrig. Sen spelar ju hallen en stor roll. Jag ville prova på det.

Efter att ha spelat totalt tolv säsonger i Ljusdal och åtta i Hammarby är Oscar Jonsson van att spela bandy utomhus. Att plötsligt kliva in och spela bandy inomhus är den största förändringen, menar han.

– Det är en otrolig skillnad. Att lagen utan hall kan vara med och hota blir jag imponerad av. Det är nästan svårt att förstå. Vi har alltid kanonförhållanden, vilket också gör att man lätt blir hemmablind. Det är bra att få komma ut och spela lite matcher ibland, då blir man mer tacksam för hallen, säger Jonsson, som tycker det ändå finns en viss charm med att spela utomhus.

– Det är en väldigt stor skillnad att spela utomhus, allt från isförutsättningar till ljus och väder. Samtidigt är det häftigt att gå ut, man blir mer på tårna då.

Edsbyn har inlett säsongen riktigt starkt. Efter sju omgångar är man fortfarande obesegrade på hemmaplan och lagets två förluster har kommit borta mot Vetlanda och finaltippade Sandviken . Laget ligger trea i tabellen över flest gjorda mål, endast Sandviken och Västerås har gjort fler.

Oscar Jonsson är nöjd med lagets inledning, men menar att det finns plats till förbättringar.

– I stort så är den väl jättebra. Vi har fått ihop laget riktigt bra. Inte hela tiden, men stundtals har vi spelat riktigt bra bandy. Sen finns det mycket kvar att jobba på.

Känns det som att du börjar komma in i gänget?

– Det gör det verkligen. Jag har blivit jätteväl mottagen på alla sätt. Sen tar det tid att spela in sig och lära känna kompisarna, både på plan och utanför.

Vad är den största skillnaden mot dina tidigare klubbar, bortsett från hallen?

– Det är svårt att säga. Alla klubbar har sin kultur. Det är småsaker som är olika, mycket likheter. Men från Ljusdal så är det en högre nivå på bandyn och bandykunnandet.

Oscar Jonsson har hittills bidragit med tre mål och fem assist i sin nya klubb.

– Att jag har gjort tre mål vet jag, för jag brukar aldrig göra mål. Jag brukar inte ens komma till lägen, säger Jonsson, som fick inleda målskyttet för Edsbyn i seriepremiären :

– Det var kul. Det känns ändå viktigt att visa att man bidrar till gruppen och spelet.

En påtaglig sak i Edsbyn är den stora åldersskillnaden mellan spelarna. Oscar Jonsson som fyllde 38 år i april utgör, tillsammans med 39-årige Daniel Välitalo, de äldre spelarna (borträknat Magnus "Kuben" Olsson, 43, som gjort comeback i några matcher i år). I samma lag spelar juniorer födda så sent som 1997 och -98.

– Det är en häftig grej. Jag har kollat in listan med laguppställningen några gånger och tänkt "Oj jäklar! Frid (Martin, född 1993) är du bara 22?". Men det är inget man tänker på i ett lag. Alla är seniorspelare. Men det är häftigt. Man har mycket att lära av varandra. Mixen är en stor och viktig ingrediens. Man lär sig hela tiden av lagkamraterna, säger Oscar Jonsson, som passar på att berömma sina yngre kollegor:

LÄS OCKSÅ: Edsbyn ökade takten sista kvarten

– Den ungdomliga entusiasmen smittar av sig hela tiden. Jag upplever att de yngre spelarna är skickligare nu, framför allt skridskomässigt. De har ofta ett bra skott, eftersom de behärskar kompositklubborna och kan knacka.

På onsdag väntar Kalix på bortaplan. På tisdag morgon satte sig laget i bussen för den långa resan norrut. Men långa bussresor är inget som stör uppladdningen för Oscar Jonsson.

– Generellt är de längre bortamatcherna lättare. Man sätter sig i bussen, får tid att ladda och när bussen stannar får man mat. Hemma måste man hålla reda på jobb och familj, så det är oftast skönare att åka buss.

Jonsson förväntar sig en tuff match. Kalix tog senast emot Bollnäs i en match som mer eller mindre regnade bort . Enligt vissa väderrapporter finns det risk för nederbörd i regnform även på onsdag, men det är inget som Oscar Jonsson tänker så mycket på.

– Det är alltid tufft att åka till Kalix och spela. Det kommer krävas en riktigt bra prestation. När det gäller vädret blir det vad det blir. Det gäller att ha ett spel för det väder som är. Det är inte prio ett att fundera på, men det gäller att ha en plan för det.

På frågan om hur längre Oscar Jonsson tror han kommer fortsätta spela bandy vill han inte ge något konkret svar.

– Som det känns nu känns det riktigt bra. Hade du frågat mig för fem år sen hade jag inte trott att jag skulle spela nu. Så länge det funkar jobbmässigt och familjemässigt så kör jag. Det är ingen idé att sia om framtiden.

Se matchen: Kalix–Edsbyn här

Du har väl inte missat Bandypuls app? Ladda ner den här!

Mer läsning