Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junioren Wikblad om att få spela med sina idoler: "Det var speciellt i början"

/
  • 2005 stod Oscar Wikblad på läktaren och såg Edsbyn ta andra raka SM–guldet. I dag spelar han med sina idoler.
  • Med fyra gjorda mål ligger Oscar Wikblad på tredje plats i interna poängligan, bakom Jonas Edling och Mattias Hammarström

Att Jonas Edling och Mattias Hammarström leder poängligan i Edsbyn efter sju omgångar är ingen större överraskning.
Men att junioren Oscar Wikblad skulle inneha tredjeplatsen var det nog inte många som hade trott. Allra minst han själv.
– Det känns bra att höra, det trodde jag inte, säger han.

Annons

När Edsbyn slog Hammarby i SM-finalen 2004 satt en sju år gammal Oscar Wikblad hemma och såg matchen på tv. Året därpå stod han på läktaren på Studenternas i Uppsala och fick se Edsbyn försvara sitt guld.

Tio år senare spelar han i laget tillsammans med flera av killarna som spelade hem fem raka SM-guld till Byn.

LÄS OCKSÅ: Oscar Jonsson om inledningen i den nya klubben

– Det har gått fort. Det var inte många år sen de var stora idoler och nu spelar man med dem, säger 18-åringen, som känner sig välkomnad av de äldre spelarna:

– I början var det lite pirrigt och nervöst. Sen lärde man ju känna dem och då släppte det. Men det var speciellt i början, de var ju idoler när man var liten. Det var lite fränt ändå, men de är jättesnälla mot oss juniorer.

Oscar Wikblad började spela bandy när han var fem år gammal. Fotbollen och innebandyn som han provade på ett par säsonger var aldrig i närheten att konkurrera ut bandyn, som alltid varit nummer ett. Nu studerar han sista året på bandygymnasiets barn- och fritidprogram, som kombineras med tre bandypass i veckan.

LÄS OCKSÅ: Daniel Välitalos okända karriär

Dessutom gör han sin tredje säsong med Edsbyns a-lag. Den här säsongen har han fått mer speltid än tidigare, inte minst under försäsongen, då Edsbyn tvingades kalla in flera juniorer när ordinarie spelare var skadade.

– Försäsongen var helt okej, tycker jag. Det kändes bra, jag har tagit några kliv sen förra säsongen, säger Oscar Wikblad.

I Champions cup fick han mycket speltid och i Svenska cupen var han med och sköt Edsbyn till final med en kanonträff under straffläggningen mot Hammarby. Vad gäller elitserien så långt är Oscar Wikblad inte helt nöjd.

– Det är ju tuffare än försäsongen, men det har varit okej. Det har väl gått sådär, jag hade önskat lite mer.

På vilket sätt då?

– På alla. Jag vill producera mer. Jag vill göra mål.

LÄS MER: Edsbyjunioren nära hattrick mot Vänersborg

Men mål är precis vad han har gjort. Borträknat anfallsstjärnorna och målkanonerna Jonas Edling och Mattias Hammarström är Oscar Wikblad den i Edsbyn som gjort flest mål hittills under säsongen.

– Det känns bra att höra, det trodde jag inte. Det är det man vill göra när man är forward, jag hoppas det fortsätter så bra.

Siktar du mot att bli Edsbyns nya anfallsstjärna?

– Det vet jag väl inte, skrattar han, men fortsätter:

– Det kanske finns något långsiktigt mål, men man får ta det säsong för säsong och se hur det går.

När Svenska bandyförbundet presenterade resultatet av sin årliga enkätundersökning inför säsongen fanns Oscar Wikblads namn med på listan över spelare som tros ha störst chans att bli bandyns stora stjärna inom tre till fem år.

– Det känns bra att få veta att andra tycker att man gör något bra. Sen trodde jag inte att jag skulle vara med på den, det är en bonus, säger han.

Har du förändrat något i din träning eller ditt spel jämfört med tidigare säsonger?

– Det har ju ändrats lite. Jag tränar med a-laget på försäsongen och lär mig mer för varje år. Man försöker träna hårdare, bli snabbare med boll, åka snabbare skridskor. Tempot är mycket högre här än i juniorbandyn, men jag tycker väl att jag har tagit ett steg i allt.

På söndag väntar match mot regerande mästarna Västerås SK i ABB Arena. VSK som senast lyckades vinna mot Bollnäs genom mål på matchens sista skott, medan Edsbyn hade en tung kväll borta mot Kalix .

– Vi ska väl göra det vi är bra på, spela vårt spel och kriga, då har vi alla chanser i världen att vinna mot dem, säger Wikblad.

Edsbyn har haft ett par jobbiga veckor, med flera långa resor.

– Det har varit hektiskt ett tag. Vi hade en lång bussresa i går (läs: torsdag) så det är skönt att vi fick till söndag på oss att vila, säger Oscar Wikblad.

Laddar man likadant inför en match mot Västerås som mot till exempel Gripen?

– Alla matcher har sin egen matchplan, men det är ingen skillnad i energi. Alla lag i år är så pass bra att man kan förlora mot alla och vinna mot alla. Vi måste spela på topp för att vinna.

VSK tippades av många inför säsongen att ta SM-guld även i år. Oscar Wikblad har på nära håll följt sina lagkamrater när de spelade sex raka SM-finaler, något han själv drömmer om att få göra.

SE OCKSÅ: Höjdpunkterna från Kalix–Edsbyn

– Det är den största matchen man kan spela. Det skulle vara nervöst och inspirerande. Man skulle vara rejält taggad. Man har sett dem vinna och det är dit man vill nå, säger han.

– Jag tyckte det var fränt som supporter då och nu när man får spela med dem förstår man hur mycket de vill dit igen och hur mycket man själv vill det.

 

Du har väl inte missat Bandypuls app? Ladda ner den här!

Mer läsning