Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalixkaptenens känga till bandy-Sverige: "Ofta känns det bara som tomma ord"

Topptrion i Kalix poängliga har lämnat – och ersatts med två oprövade ryska kort.
Men det är annat som bekymrar lagkaptenen Olov Englund inför ännu en tuff säsong för norrbottningarna.
– Många säger att de tycker det är kul att vi är uppe i elitserien, men ofta känns det bara som tomma ord, säger 33-åringen.

Annons

Kalix är en ensam skuta som håller Norrlandsfönstret öppet. Med små medel hänger klubben kvar i elitserien, och det är nog så viktigt menar Olov Englund.

– Det är viktigt, jag skulle säga att det är det för hela bandy-Sverige att det finns lag i högsta serien även här uppe. Det vore inte bra om det bara blir hälsingelagen och Västergötland. Det är en smal sport som det är.

Olov Englund svarade för 17 poäng förra säsongen, det var han fyra på i den interna ligan.

Men han menar också att det finns en hel del att jobba på för att underlätta situationen för Kalix som till den närmaste bortamatchen, i Söderhamn, har 74 mil enkel resa.

– Man måste se helheten och där har bandyn en hel del att jobba med, vi får exempelvis väldigt dåligt med dubbelmöten borta. I SHL så tar de hänsyn till Luleå, de kan ha tre raka bortamatcher, och då omsätter de väldigt mycket mer än oss. Det måste finnas lite mer förståelse för såna lösningar även inom bandyn, säger Olov Englund.

LÄS MER: Han tar över huvudansvaret i Kalix

Som en del i det här har klubben bland annat tagit beslut om att göra en väldigt bantad försäsong. Isen på Kalix IP beräknas ligga i början av oktober, och de träningsmatcher som laget kommer spela blir mot lokalt motstånd.

– Det är ett beslut vi tagit eftersom vi kommer resa tillräckligt under säsongen, säger Olov Englund.

LÄS MER: Olovsson lägger karriären på is

Kalix slutade på en elfteplats i elitserien förra säsongen och fick kvala för nytt kontrakt. Det klarade laget utan större problem – men hur det blir den här vintern är omöjligt att säga enligt Olov Englund.

– Ingen aning, det blir den gamla klyschan att vi tar en match i taget så får vi se var det landar i slutändan med tanke på hur de andra lagen värvat. Sirius och Tillberga ser starkare ut nu. Men visst vill vi undvika kval och pricken över i vore att uppleva ett slutspel, säger han.

Olov Englund, här jagad av Edsbyns Daniel Liw, hoppas att det i framtiden blir ett bättre spelschema för Kalix – med fler

Kalix har tappat målvakten Björn Hellman, poängspelarna Antti Ekman, Christoffer Norin och Erik Olovsson samt försvarsveteranen Pekka Hiltunen.

LÄS MER: Talanger från Jenisej ska lyfta Kalix

På plussidan räknar klubben in målvakten Abbe Bodin samt 22-åriga ryssarna Ivan Detsura och Alexander Zheltyakov från Jenisej. Sedan tidigare är det också klart att ryske Anton Khrapenkov stannar i Kalix ytterligare en säsong.

Oroar det att ni tappat era främsta poänggörare? Sett till statistiken från förra säsongen är det ju du som ska göra det den här säsongen?

– Jajjemensan, man har en stigande poängkurva. Men skämt å sido, det är väl klart att det är rätt stora roller de har haft, framförallt Antti men även de andra två.

LÄS MER: Målvaktstalangen om varför det blev Kalix

Hur bra koll har du på de tänkta ersättarna i er offensiv?

– Ingen koll alls faktiskt. Det jag hört är att de är talangfulla och kan bidra med en hel del energi och kreativitet. Anton är en bra spelare som vi får behålla. Han kommer komma in i det ännu bättre den här säsongen och kan ju styra de andra killarna lite grann.

Mer läsning