Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kanske kan man bli en stjärna"

/
  • Klim Tarasenko i Edsbytröjan tillsammans med William Liw som numera spelar i Falu BS.
  • Skärmdump från Neftyaniks hemsida.

Klim Tarasenko återvänder till sin födelseort.
Förre Edsbytalangen har skrivit på ett tryout-kontrakt med Neftyanik.
– Kanske kan man bli en stjärna i framtiden, säger mittfältaren.

Annons

Under onsdagen skrev Bandypuls att Edsbyns talang Eric Ringblom inom kort skriver på för ryska Zorkij .

Nu är nästa "hälsingetalang" klar för spel i det stora landet i öst. Mittfältaren Klim Tarasenko – som tillhört Edsbyns a-trupp i två säsonger, men som hade samarbetsavtal med Borlänge i vintras – har skrivit på ett tre månader långt tryout-kontrakt med Neftyanik.

– Det är klart. Jag åker dit den fjärde juli, bekräftar 20-åringen.

– Det är upp till mig att bevisa vad jag kan. Om de tycker om mig skriver vi kontrakt med lite bättre förutsättningar, fortsätter han.

Vilka förutsättningar får du med ett tryout-kontrakt?

– Man klarar sig med ersättningen och boende fixar klubben, men det är inget speciellt. Det är inte samma pengar som med ett vanligt kontrakt, men man överlever.

Klim Tarasenko tränade med Neftyanik i Chabarovsk, som är hans hemstad, för tre år sedan men valde då att fortsätta och fullfölja studierna vid bandygymnasiet i Edsbyn.

I våras tog Neftyanik kontakt med mittfältaren på nytt.

– Jag ser det som en stor möjlighet. Även om jag kanske inte lyckas, vilket jag tror att jag kommer göra, så blir det ändå lärorikt. Jag ska bara fokusera på bandyn de kommande månaderna, säger han.

Klim Tarasenko fortsätter:

– Neftyanik har värvat många världsspelare den här säsongen och då är det alltid bra att ha någon som inte är av samma kaliber, som kan avlasta. Men kanske kan man bli en stjärna i framtiden.

Om du misslyckas i Ryssland, vad händer då? Edsbyn? Borlänge?

– Jag är i princip helt färdig med Edsbyn, jag tillhör inte dem under tiden i Ryssland. Då återvänder jag till Sverige och spelar med Rättvik (i norra allsvenskan) till hösten och vintern.

Du är från Ryssland – är det i hemlandet du vill spela din bandy i framtiden?

– För mig spelar det ingen roll om det är Sverige eller Ryssland. Som 20-åring går det inte att tänka på vart det är bäst betalt. Viktigast för mig är att utvecklas som spelare.

Klim Tarasenko tränar på egen hand, förutom sporadiskt spel med Alfta i fotbollens division 6, fram till äventyret i Ryssland inleds. Kommande säsong blir hans första som senior.

– Det blir lite nytt, man tävlar på samma villkor som alla andra. Nu stiger kraven och jag måste jobba ännu hårdare än tidigare.

Mer läsning