Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kimmen" Johansson om nya livet i Hammarby: "Räkna inte bort oss"

Uppbrottet med IFK Vänersborg skapade rubriker. Nu har Joakim "Kimmen" Johansson landat efter vårens turer och stortrivs i nya klubben Hammarby. – Det blev som det blev och det kändes rätt att flytta på sig, säger 20-åringen.

Annons

Det har gått fyra veckor sedan försvararen Joakim "Kimmen" Johansson lämnade Vänersborg för ett nytt kapitel i bandykarriären. Numera är Stockholm hans hemvist och matchtröjan har bytt färg från blått till grönt.

När Bandypuls når Joakim Johansson på torsdagsmorgonen strosar han runt på huvudstadens gator med lagkamraten Kasper Milerud. De är grannar centralt på Söder.

– Jag hänger mycket med Milerud. Han bor två våningar över mig, så vi hänger dagligen. Nu sitter vi på ett frukostställe. Vi lyxar till det lite i dag, säger Joakim Johansson.

Joakim

Han trivs redan med livet i Stockholm och har snabbt kommit in i sin nya klubb. Från lägenheten till Zinken är det gångavstånd. Han saknar jobb, men det ser ut att lösa sig inom kort. En heltidstjänst vid sidan av bandyn lockar däremot inte.

– Jag vill ha något att göra på 50 procent som inte blir för slitsamt. Jag har inga problem med slitsamma jobb, men ska man vara med och konkurrera om en plats vill man vara fräsch på träning, säger Joakim Johansson.

LÄS ÄVEN: Johansson tvekar om förlängning med Vänersborg

Försvararen, som fyller 21 nu i september, inledde bandykarriären i Blåsut och bytte till Vänersborg i tidig juniorålder. Uppbrottet med IFK i våras blev uppmärksammat och turerna var många innan Joakim Johansson till slut blev klar för Hammarby i maj. Någon kontakt med Vänersborg har han inte haft sedan dess.

– Vi har inte pratat något mer så, jag grottar inte ner mig i saker. Som jag sa en annan gång: Jag har haft bra säsonger där, framför allt ungdomsåren. Det är ändå där jag har lärt mig grunden, sedan är det inte mer med det. Det blev som det blev och det kändes rätt att flytta på sig och komma hit, säger Joakim Johansson.

LÄS ÄVEN: Backen lämnar Vänersborg: "De har inte skött saker på rätt sätt"

Precis som förre lagkamraten Christoffer Fagerström känner han ingen bitterhet över att ha lämnat IFK Vänersborg i samma veva som klubbens storsatsning med ryska stjärnor.

– Nej nej. Jag är inte bitter för fem öre. Det känns skitbra ändå, men jag tycker att det är kul att de fått dit ryssar och det är bra för hela serien. Men jag känner absolut ingen bitterhet, säger Joakim Johansson.

Vi är kanske inte favoriter i år, men det kan vara bra.

I augusti spelade han sina två första matcher i Hammarby. I premiären mot Tillberga vann Bajen med 3–1 i ABB Arena. Det följdes upp med en 8–2-seger mot allsvenska Rättvik vid träningslägret i just Rättvik förra helgen. I båda matcherna startade Joakim Johansson som vänsterback.

– Vilken sida är inte så jättenoga, men jag har spelat mest vänsterback och får jag välja så spelar jag där. Men det blir att kriga om det. Det är tuff konkurrens där nere, säger Joakim Johansson, som har spelare som Carl-Johan Rutqvist, Robert Rimgård och Felix Nyman att tävla med om platser.

– I matcherna har jag mest försökt hitta position och lära känna de man spelar med. Jag har haft en bra känsla. Nu ska jag bara försöka sätta någon hörna så blir det bra.

LÄS ÄVEN: Flytt till Stockholm kan bli Johanssons revansch

Hammarby tränar inne på Zinkens hockeyrink tre gånger i veckan. Att inte ha tillgång till stor is den här tiden på året är en stor skillnad för Joakim Johansson, som tidigare har varit "bortskämd" med is i Arena Vänersborg redan från augusti.

– Det är lite annorlunda, men man får samtidigt ett stort sug att gå ut på stor is. Det kan vara bra på sitt sätt, säger han.

– Än så länge känns det skitbra, det är kul med lite nytt träningsupplägg på det fysmässiga. Det är lite ryssinspirerat och det är kul.

"Ryssinspirerat" – vad innebär det?

– Mängden träning är mycket större här jämfört med när jag var i Vänersborg. Det blir mer att man kör med kroppen. Tidigare har jag kört vikter och varit lite mer i gymmet, men nu är det mer egen kropp. Mycket ben och skridskomuskler, säger Joakim Johansson.

Joakim

LÄS ÄVEN: Hammarby värvar backtalang och finsk landslagsman

För Hammarby har de senaste säsongerna handlat om turbulens – allt från ekonomiska problem till sparkade tränare. Sedan kvartsfinaluttåget mot Sandviken i februari har profiler som Johan Willes, Ulf Einarsson och Misja Pasjkin lagt skridskorna på hyllan.

Numera bildar förra säsongens interna skyttekung tränarpar med sin pappa Andrej Pasjkin – och med nyförvärv som Klas Nordström, Rolf Larsson och Joakim Johansson är det till stor del ett nytt Hammarby som ska utmana om topplatser i elitserien i vinter.

– Jag har sett att det har varit skriverier, men det är inget jag lagt märke till sådär. Det är jättebra stämning och bra go i laget överlag. Man har kommit in i det och trivs bra, säger Joakim Johansson.

Så vad kan den här säsongens Hammarby uträtta i vinter?

– Det återstår att se. Vi är kanske inte favoriter i år, men det kan vara bra. Man vet att Hammarby brukar kunna vara med där uppe i slutet även om man inte tror det. Vi får se vart vi hamnar, men man ska inte räkna bort oss.

Mer läsning