Tisdag 23 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Pizzoni Elfvings dom efter grova matchstraffet – så många matcher stängs han av

Hammarbys David Pizzoni Elfving stängs av i tre matcher efter grova matchstraffet mot Sandviken i kvartsfinal 2.
Det bekräftar Svenska bandyförbundet på fredagen.

Annons

Det var under kvartsfinal 2 mellan Hammarby och Sandviken på Zinkensdamm som David Pizzoni Elfving drog på sig ett grovt matchstraff i samband med ett frislag i 81:a minuten.

På Bandypuls tv-bilder syns hur anfallaren riktar ett slag mot SAIK-försvararen Jocke Bergman som faller till isen. Domaren Jonas Kandell väljer då att ge anfallaren rött kort.

TV: Här slår Pizzoni Elfving ner SAIK-försvararen – får grovt matchstraff

På fredagen kom beskedet som varken David Pizzoni Elfving eller Hammarby ville ha. 30-åringen stängs av i tre matcher för slaget. Det bekräftar Micael Eriksson, tävlingsansvarig på Svenska bandyförbundet.

– Det har gått ut ett beslut till Hammarby under dagen som säger att han fått tre matchers avstängning, säger han.

Hur motiverar ni straffet?

– Det får du ta med berörda parter, säger Micael Eriksson och hänvisar till Bengt Arvidsson, ordförande i Svenska bandyförbundets fristående disciplinnämnd.

Bengt Arvidsson bekräftar att beslutet gick ut till Hammarby vid 11.30-tiden på fredagen. När han får samma fråga om motiveringen till straffet svarar han:

– Vi har diskuterat och kommit fram till att det är ett grovt matchstraff och två matchers avstängning för nedslagningen. Det kompletteras även med det olämpliga uppträdandet när han glider av isen och sparkar i sargen, med följd att en funktionär går i isen – därav tre matchers avstängning.

I sin bedömning har disciplinnämnden tagit del av Bandypuls tv-bilder, anmälningar från domare och matchinstruktör och David Pizzoni Elfvings yttrande om situationen.

– Alla vi fem som har kikat på det här är helt eniga i bedömningen av bestraffningen, säger Bengt Arvidsson.

David Pizzoni Elfving har redan avtjänat en match avstängning i och med torsdagens kvartsfinal 3 som Hammarby vann i Göransson Arena. Nu väntar alltså ytterligare två matchers avstängning.

Om Hammarby väljer att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden är oklart. Om RIN beslutar att ta upp ärendet kan avstängningen hävas under utredningen, men det är inte särskilt troligt enligt Bengt Arvidsson.

Disciplinnämnden har mött två liknande ärenden under säsongen där matchstraff – ett på P16-nivå och ett annat i P18 – överklagats till Riksidrottsnämnden. I de fallen har klubbarna fått avslag.

Bandypuls söker David Pizzoni Elfving.

Mer läsning