Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Glöm finalen SAIK – minns semin mot VSK

/

Ständigt denne Lomanov. Han är ju en rätt hyfsad bandyspelare den där sjuan, det måste man ge honom.
När SAIK mötte Jenisej i World cup-final 2011 var det Sergej Lomanov som avgjorde alltihop med två mål – samma sak nu.

Annons

Han ser ju rätt loj ut emellanåt, där han glider omkring bland sina lagkamrater, ofta hängandes över klubban. Men så fort laget erövrar bollen är det full fart framåt, och mannen som sekunder innan såg ut som om han skulle avlida av syrebrist har plötsligt hur mycket energi som helst i benen. Turneringens bäste spelare, än en gång – och den avgörande skillnaden i finalen mot Sandviken..

SAIK såg ut som om de bränt sitt krut i semin mot Västerås och finalen var lika avslagen som den obligatoriska invigningsritualen i torsdags med flaggor, nationalsånger, en clown med skottkärra och tal på isen som måste översättas till ryska.

Men SAIK behöver egentligen inte deppa, tids nog vinner de World cup även på hemmaplan. Det som de ska, och säkert kommer ta med sig från den här turneringen är insatsen just mot Västerås när SAIK vände 0–1 till seger med 2–1 sedan Joakim Bergman, av alla människor, skjutit det avgörande målet.

Målskyttet kommer inte bli något problem den här säsongen, jag sticker ut hakan redan nu och slår fast det. Men ska de ta tillbaka SM-bucklan från Västerås måste de ha ett försvarsspel som åtminstone är i närheten av VSK:s. Hittills har de sökt och ändrat under försäsongen. Det började med ett 1-3-1-försvar längst fram i banan i de första matcherna, för att övergå i 3-2 under Svenska cupen och under finaldagen introducerades så 2-3-varianten, med tre spelare i utrymmet mellan backlinje och anfall.

Tveksamt om SAIK kommer spela så hela säsongen, det kommer säkert variera beroende på motstånd, men mot just Västerås fick man precis det utfall man hoppats på och var ute efter. VSK vill väldigt gärna krypa runt på kanterna och forcera in bollarna därifrån och det fick SAIK stopp på.

"Vår bästa defensiva insats på hela försäsongen", sa lagkapten Edlund när jag pratade med honom efter matchen. Och det märktes att det inte bara var vilken seger som helst i en försäsongsturnering. Matcherna mellan SAIK och Västerås gäller mycket mer än så numera, oavsett när lagen möts, och rivaliteten påminner inte så lite om den som fanns på 90-talet.

Då var det SAIK som jagade VSK. De senaste åren har VSK jagat SAIK – och gått förbi.

Sånt svider. Räkna med att det kommer ritas och suddas på taktiktavlorna till förbannelse innan lagen möts i elitserien igen.

Mer läsning