Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör Andreas Tagg: "Tack Tellus – ett vågat och modigt beslut"

Bandypuls Andreas Tagg om Tellus beslut att tacka ja till den vakanta elitserieplatsen.

Annons

Kungälvs överklagan avslogs. Samtidigt aviserade Ljusdal i ett tidigt skede att man inte var intresserad av en gratisplats i den högsta serien, om frågan skulle komma.

Så på söndagskvällen satt vi där och väntade på beskedet. Och bandyns hopp stod plötsligt till IK Tellus. Vem hade sett det komma i vintras?

Jag säger bandyns hopp, eftersom den stora mardrömmen var att elitserien 2016/17 skulle spelas med endast 13 lag. Bandyn vill växa och konkurrera med andra idrotter och att då visa upp att man inte har nog med lag som kan eller vill spela i högsta serien hade inte precis varit det bästa PR-draget.

Hade ett allsvenskt hockeylag tackat nej till en gratisplats i SHL? Eller skulle ett superettanlag i fotboll blygsamt nobba spel i allsvenskan om chansen dök upp? Inte så troligt. Att det sen är helt olika världar, i form av TV-pengar och dylikt, är ganska irrelevant i det stora sammanhanget. Jämförelserna kommer ändå, och bandyn hade fått plocka fram den stora skämskudden om man hade misslyckats med att fylla den högsta serien.

LÄS MER: IK Tellus säger ja till elitserien: "Vi kan inte vänta längre"

Men nu blev det inte så. Den lilla föreningen väljer att ta chansen bland de stora aktörerna. Jag gillar det. Det är vågat. Modigt. Uppfriskande. Så tack, Tellus.

Men dumdristigt? Nej. Inte så länge som man tar det för vad det är och inte riskerar klubbens långsiktiga ekonomi med en satsning större än klubbkostymen. Klubben är medveten om att intäkterna måste öka och att omsättningen inte är i närheten av vad andra elitklubbar ligger på.

Men styrelsen funderade länge och väl. Övervägde för- och nackdelar och smakade på idén om spel i högsta serien. Och man kom fram till att man klarar av det, ett beslut som åtminstone utifrån tycks grunda sig mer på en seriös kalkyl snarare än ett ”leap of faith”. Och då är det väl bara att köra.

LÄS MER: "Varje dag är dyrbar"

Sportsligt blir det en helt annan femma. Säsongen 2014/2015 fick Tillberga känna på hur stort steget är. Den gångna var det Gripens tur. Och då pratar vi ändå om lag som kom bättre förberedda än vad Tellus kommer att göra.

Risken är överhängande att Tellus blir ett nytt Katrineholm, som säsongen 2009/10 snittade nästan tio insläppta mål per match och reste land och rike runt för att förlora bandymatcher med siffror som 3–15, 2–22 och 0–13.

Men det må så vara, hellre det än en elitserie med bara 13 lag. Vilket lag skulle stå över den klassiska annandagsbandyn? Bara en sån sak. Det skulle heller inte bli första gången som elitserien har en tabelljumbo som inte riktigt hänger med i det uppskruvade tempot.

Och allt det här vet Tellus så klart om. Det handlar om att ta ett hundår i elitserien, där man kommer att spelas ut och köras över av lag som egentligen spelar i en helt annan liga.

Men härdar man ut det, och därefter överlever det kval som kommer att vara oundvikligt – ja då har man till säsongen därpå chansen att bygga vidare på allvar.

Tellus i elitserien 2016/17 alltså.

Annandagsderby på Zinken mellan två Stockholmslag.

Vem hade sett det komma i vintras?

Mer läsning