Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör Andreas Tagg: "Vetlanda fäller storvilt – och är ett lag för slutspel"

/

Annons

Det kanske är fegt att satsa på hästen som är i ledning. Men så som elitserien har sett ut och utvecklat sig känns det som att lagen som i nuläget återfinns på topp åtta även är lagen som kommer att spela kvartsfinal i februari.

Visst, än återstår sju omgångar av elitserien, men kampen kring slutspelsstrecket utkristalliserar sig allt mer för varje omgång som avverkas. Och som väntat inför säsongen ser det ut som att kampen om den åttonde och sista slutspelsplatsen kommer att stå mellan Vetlanda och Broberg. Det är en strid som jag tror att Vetlanda går vinnande ur.

Visst, även Vänersborg och Edsbyn finns där kring strecket, men jag ser båda som givna slutspelslag när serien summeras.

Tillbaka till Vetlanda. Som har imponerat den här säsongen – Jonas Claessons lagbygge med fältherren Löfstedt på isen har levererat.

Redan från start etablerade man ett spel på hemmaplan som gjorde att samtliga lag fick lite extra att tänka på inför resan till Småland. När laget slutligen förstod att man även kunde vinna bandymatcher på bortaplan tog Vetlanda ytterligare ett steg i rätt riktning.

I de senaste två omgångarna har Vetlanda dessutom klivit upp en nivå i slutspelsjakten och plötsligt börjat fälla storvilt. Segrarna mot Villa (på bortais!) och Hammarby gör att det ser riktigt lovande ut för smålänningarna, som har sett till att placera sig bra inför upploppet.

Härnäst väntar två bortamatcher med goda vinstchanser – totalt fyra poäng mot Gripen Trollhättan och Tillberga gör att man sätter ytterligare press på jägarna under slutspelsstrecket.

Jägarna är i det här fallet Broberg och Kungälv. Och är det något lag som den duon ska sikta in sig på så är det alltså just Vetlanda. Vinner Kungälv mot Edsbyn på onsdagskvällen krymper man avståndet, men västkustlaget får det tufft.

Samtidigt genomlider Broberg en knackig säsong där man inte riktigt får det att stämma. Förvisso har man vunnit många matcher som man som slutspelskandidat på förhand förväntats vinna. Men mot lagen ovanför sig har man haft förtvivlat svårt, och det är där poängen måste börja trilla in om Söderhamnslaget återigen ska kunna knipa en slutspelsplats.

De spelmässiga dipparna har ibland vara avgrundsdjupa, som första halvlek hemma mot Vänersborg (0–7 i paus). Och även bortamötet mot samma lag, som inleddes bedrövligt. Den gången lyckades man dock rädda upp äran och lämna Vänersborg med en poäng. Och senast fick man slita ganska hårt för att besegra tabelljumbon Gripen Trollhättan.

Men helt nattsvart är det såklart inte för Broberg, tränare Fredrik Rexin har trots allt en gedigen och allt mer skadefri trupp att förfoga över. Framöver kommer flera bra chanser till poängplockning. Efter onsdagens tuffa bortamatch mot Västerås ska man i tur och ordning avverka Sirius, Kalix och Kungälv. I de tre matcherna krävs nog en segersvit om man ska kunna utmana Vetlanda.

Sen är det bara att titta på den sista omgången för att hitta en match som skulle kunna bli den läckraste avslutningen på elitserien på länge.

Då tar nämligen Broberg emot Vetlanda hemma på Hällåsen – i vad som kan bli en helt avgörande match för vilket lag som tar en sista slutspelsplats.

En kittlande tanke såklart, men nu går jag händelserna i förväg. Innan dess har lagen möjlighet att spela hem 14 poäng, och mycket kan hända längs den väg som återstår att vandra.

Mer läsning